Zdravstveno varstvo učencev

Zdravstveno varstvo učencev je stalna in pomembna naloga vsake šole. Učenci 1., 3., 6. in 8. razreda imajo vsako leto organizirane sistematske preglede v Zdravstveni ordinaciji »dr. Šolman«, ki jih opravlja izbrana zdravnica šole, Jadranka Šolman, dr. med., spec., in spadajo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za učence 1. in 3. razreda organizirajo tudi cepljenje, ki je po zakonu obvezno.

Pred vstopom v šolo so cepljeni otroci proti hepatitisu B (2 dozi) ter ošpicam, mumpsu ter rdečkam (MPR). V prvem razredu so učenci ponovno cepljeni proti hepatitisu B (3.doza). V tretjem razredu so cepljeni proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju (DI-TE-PER). Dekleta šestega razreda so cepljene proti humanim papiloma virusom (HPV)-cepljenje, če se za to odločijo njihovi starši.

Več informacij o cepljenju dobite v Zdravstveni ordinaciji »dr. Šolman« ali na spletni strani http://www.ivz.si.

Prav tako organiziramo vsakoletne sistematične preglede zob za vse učence in učenje pravilnega čiščenja in nege zob za učence od 1. do 4. razreda. Učenci razredne stopnje si v šoli tedensko zobe tudi želirajo. Akcije potekajo pod strokovnim vodstvom šolskega dispanzerja.

Učenci so nekaj dni prej obveščeni, kdaj se bodo udeležili sistematskega pregleda oz. cepljenja.

Predavanje in delavnice v okviru zdravstvene vzgoje

V okviru zdravstvene vzgoje bomo imeli 2 uri delavnic za vse učence od 1. do 9. razreda. Izvaja jih ga. Maja Šmigoc. Teme delavnic so naslednje:

  1. razred: zdrave navade,
  2. razred: osebna higiena,
  3. razred: zdrav način življenja,
  4. razred: preprečevanje poškodb,
  5. razred: zasvojenost,
  6. razred: odraščanje,
  7. razred: pozitivna samopodoba in stres,
  8. razred: medosebni odnosi,
  9. razred: vzgoja za zdravo spolnost.
Naglavne uši

Že nekaj let se v šoli ponovno pojavljajo naglavne uši. Strokovnjaki na Inštitutu za varovanje zdravja RS so pripravili gradiva, ki so v pomoč staršem pri preprečevanju uši in pri ravnanju v primeru, če se pojavijo.

Povezava do Inštituta za varovanje zdravja: https://www.ivz.si.

Skip to content