NAGRADNI IZLET V ŠVICO

Ker smo letos zmagovalci  Malih sivih celic, smo za nagrado dobili izlet v Švico.  Na pot smo se odpravili v nedeljo, 9. 6. 2024 in se vrnili v sredo zjutraj. Izleta se je udeležilo 33 učencev naše šole in tri učiteljice, po trije učenci z mentoricami iz drugo, tretje in četrto uvrščene ekipe, voditelj Malih sivih celic Rok, snemalec in odgovorna urednica Julija.

Potovali smo skozi tri države: Italijo, Švico in  Francijo.

Prvi dan smo imeli ogled mesta Annecy, ki je v Franciji in spada med mesta z bogato zgodovino. Zaradi svoje prikupnosti in kanalov, mesto imenujejo tudi »Biser francoskih Alp«.

Drugi dan smo se sprehodili ob Ženevskem jezeru in si ogledali znamenitosti Ženeve. Popoldan smo obiskali Cern – največjo Evropsko organizacija za jedrske  raziskave, ki leži ob francosko-švicarski meji. Sprejeli sta nas dve slovenski fizičarki, ki delata in raziskujeta prav v Cernu in sta nam predstavili zgodovino Cerna, delovanje pospeševalnika in pomen teh raziskav. Za nas sta pripravili dva poskusa in nam tako pokazali, da je veliko stvari v znanosti merljivih, veliko pa je tudi nepredstavljivih – skritih očem.

Proti večeru smo se vkrcali na ladjo Savoy in se popeljali po Ženevskem jezeru. Od blizu smo videli 140 metrov visok vodomet in lepote jezera.

Tretji dan smo cel dopoldan preživeli v Cernu, kjer smo si v živo ogledali poskuse z magneti in tekočim vodikom ter obiskali muzeje z interaktivnimi delavnicami. Ti so bili res cool!

Na izletu smo se zabavali, se družili in tudi snemali na različnih mestih.  Na poti domov smo se ustavili na prelazu Simplon in se kepali.

Kljub dolgi poti in dolgi vožnji, smo uživali, se veliko naučili in se imeli lepo. Ta izlet nam bo za vedno ostal v spominu.

Učenci in učiteljice

Skip to content