Ekskurzija v Prekmurje

Zbrali smo se na klopcah pred šolo in skupaj odšli na parkirišče, kjer smo vstopili v avtobus.

Vožnja je bila dolga, a nam s prijatelji ni bilo dolgčas. Avtobus je ustavil pred velikim gradom v kraju Grad na Goričkem. Najprej smo pomalicali, nato pa smo se po oddelkih in z vodnicami odpravili na ogled gradu.

Z zanimanjem smo sledili vodnici, ki nas je popeljala po gradu ter nam razkazala različne znamenitosti. Grad ima 365 sob, vseh seveda nismo obiskali. Videli pa smo veliko, poslušali o življenju na gradu nekoč in danes. Vodnica nam je povedala, da je tudi danes v grajskih prostorih veliko prireditev in različnih dogodkov.

Med poslušanjem o zgodovini gradu smo slišali tudi veliko zanimivih zgodb in legend. Da nam med ogledom ni padla motivacija, so za nas imeli pripravljene različne igre, v katerih smo tekmovali in se včasih tudi razveselili zmage.

Goričko je krajinski park, zato imajo v gradu tudi zbirko živali in rastlin, ki živijo na tem območju. Nekatere smo videli prvič, smrdokavro, pa vidro in bobra. Ogled gradu smo zaključili z ogledom filma ter po želji nakupom kakega spominka.

Naslednja postaja je bila lončarska vas v Filovcih. Tam smo si ogledali staro lončarsko peč, ki še deluje enkrat ali dvakrat na leto za ohranjanje tradicije. V nadaljevanju nam je vodnik razkazal notranjost stare panonske hiše, kjer smo videli različne glinene posode in staro pohištvo. Lončar nam je tudi prikazal, kako se izdela pravo lončeno posodo iz kepe gline.

Polni vtisov smo se odpravili na avtobus in se odpravili proti domu. Ustavili smo se še na Stari Gori, kjer smo si ogledali mlin na veter, znamenito baročno cerkev in nekaj razstavljenega starega kmečkega orodja. Najbolj se nam je vtisnil v spomin mlin na veter z velikimi vetrnicami. Zelo majhni smo bili pod njimi.

Na koncu smo še pomalicali in se malo igrali. Ekskurzija, ki je bila zelo poučna in nam je bila zelo všeč, se je zaključila.

 

Neža Bauman, Patrik Lenart, 5.a
Foto: Edita Čelofiga

Skip to content