Tradicionalni slovenski zajtrk 2023

 

Leto 2023 je razglašeno kot mednarodno leto prosa, ki je eno od najzgodnejših udomačenih žit.

Zato letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk poteka pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«

 

 

Na letošnjem tematskem plakatu je ilustracija Ančke Gošnik Godec iz pravljice Bogata in uboga sestra.

Na Radiu Slovenija so pravljico Bogata in uboga sestra posneli za oddajo Lahko noč, otroci! 

Pravljica bo premierno na sporedu zvečer 16. novembra 2023, ob 19. 45 na Prvem.

17. novembra bo pravljica dostopna na povezavi oddaje Lahko noč, otroci.

 

 

Namen projekta je izobraževati in osveščati otroke ter mladostnike in v določenem obsegu tudi širšo javnost:

  • o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
  • o pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora,
  • o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje,
  • o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo,
  • o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Projekt nas ozavešča o pomenu zdravega načina življenja in prehranjevanja, vse od zrna do kruha, od čebele do medu in sadja ter od zajtrka do splošnega dobrega počutja.

Pomembno je, da se že v otroštvu in mladosti spoznamo in poučimo o pomenu zdravih živil, predvsem tistih, ki jih pridelamo doma oz. se zavedamo pomena sezonske hrane iz naše bližine. Tako pridelana hrana je običajno bolj dozorela in ima višjo biološko (hranilno) vrednost.

Več informacij o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk najdete na povezavi: Tradicionalni slovenski zajtrk 2023

 

Na šoli bomo na ta dan imeli naravoslovni dan: Tradicionalni slovenski zajtrk in obeležitev dneva slovenske hrane.

 Slogan dneva: »Kruh za zajtrk – super dan!«

Potek dneva:

  • Učenci bodo naravoslovni dan pričeli z zajtrkom v svojih matičnih učilnicah med 8.00 in 9.00 uro. Za zajtrk bodo dobili: kruh, maslo, med, mleko in jabolko (vsa živila so slovenskega porekla).
  • V nadaljevanju dneva bodo mlajši učenci pripravili sadje v obliki sadnih nabodal, starejši učenci pa bodo zamesili kruh.
  • V sodelovanju mlajših in starejših učencev, si bodo učenci, skupaj z učitelji, pripravili za malico: kruh, skutni namaz z drobnjakom in sadna nabodala.
  • Ob obeležitvi naravoslovenga dneva s poudarkom na TRADICIJI in KRUHU, bomo v prireditvenem prostoru pripravili tematsko razstavo, ki bo na ogled do 24. 11. 2023.
  • Učenci 6. razredov se bodo odpravili na bližnjo kmetijo Lenart, kjer si bodo ogledali kmetijo, se spoznali s proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov in degustirali njihove mlečne proizvode- skuto in jogurt.
  • Dan bomo zaključili s šolskim kosilom, kjer bodo v šolski kuhinji pripravili lečino enolončnico in jabolčni zavitek. Učenci podaljšanega bivanja pa bodo spoznavali stročnice- pomembno živilo v zdravi prehrani naših otrok- skozi igro.

 

Starši

        ste vabljeni, da se pridružite projektu in tudi doma skuhate kakšno okusno slovensko jed. Ideje z recepti dobite tudi v e-brošuri Recepti z okusi Slovenije (kliknite na povezavo).

Preživite dan v prijetnem vzdušju – naj bo zares super dan

Vodja ND: Petra Bohinec

Fotografije:
Foto krožek: Gregor Murko, Ariela Maračič, Nikita Maračič, Neža Bauman, Svit Pihler, Jaka Pisar, Lucija Lenart;
                      učitelji in učiteljice 

Utrinki z današnjega dneva: 

 

 

Skip to content