TEKMOVANJE ELASTOMOBILOV

Elastomobil je vozilo, ki ga poganjata dve elastiki in vzmet. Tekmovalci z raztezanjem vzmeti in elastike v treh vožnjah poskusijo doseči čim daljšo prevoženo razdaljo po rahlem klancu navzgor.

Elastomobil smo izdelovali Klemen Unuk, Blaž Filipič Mernik in Pija Pisar pri modelarskem krožku pod vodstvom učitelja Mirana Petka. Ko smo se odločili, da bomo sodelovali v tem projektu, smo dobili od učitelja omenjeno elastiko in vzmet, ter za začetek kratko navodilo: Načrtujte in izdelajte takšno vozilo, ki bo z energijo vzmeti in elastik prepeljalo čim daljšo razdaljo. Materiale, ki smo jih uporabili za izdelavo, so bili les, stirodur in kovine. Dele elastomobila smo izdelali tudi s pomočjo 3D printerja in gravirnega stroja.

V nedeljo, 26. marca 2023, je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekalo 20. državno Tekmovanje elastomobilov v organizaciji Hiše eksperimentov.

Na tekmovanju je tekmovalo 16 skupin osnovnih šol, naša šola je zasedla 5. mesto. Bila je izžrebana za nagrado Važno je sodelovati, ki je šoli pridobila obisk Hiše eksperimentov, kjer nam bodo predstavili svojo dejavnost.

Pija Pisar, 7. a

Skip to content