»Manj je več«

Dandanes je stopnja ozaveščenosti o problematiki odpadne plastike že precej visoka. V okviru projekta ˝Manj je več˝ želijo pokazati, da odpadna plastika ni le odpadek, temveč je lahko tudi pomembna sekundarna surovina.

Iz odpadne plastike, ki nastaja v šolah ali doma, želijo narediti nov material ter iz njega izdelati omejeno serijo kuhinjskih kompostnikov.

Glede na to so se dogovorili, da bi na osnovnih šolah zbirali plastične pokrovčke od plastenk in zobne ščetke.

Ti odpadki imajo zaradi čistosti materiala in dobrih predelovalnih lastnosti pred drugimi bistveno prednost, saj je manj možnosti za morebitne napake ali deformacije produktov.

V operacijo je vključenih 5 slovenskih LAS-ov (LAS Bogastvo podeželja, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS S CILjem, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Ovtar Slovenskih goric) in en tuj LAS iz Irske.

Temu projektu smo se pridružili tudi MI – OŠ Ljudski vrt. Poučili smo se o pomembnosti zbiranja in recikliranja plastike.

Po oddelkih smo zbirali plastične pokrovčke in odslužene zobne ščetke. S skupnimi močmi smo v kratkem času uspeli zbrati kar 3,6 kg zobnih ščetk in 10 kg plastičnih pokrovčkov. S tem smo dokazali, da tudi mi osvajamo cilje trajnostnega razvoja.

Bravo mi!

                                                                                                          Koordinatorica:
                                                                                                          Mateja Kelner

Skip to content