KULTURNI DAN 7. 2. 2023

8. februar je slovenski kulturni praznik ali drugače povedano praznik slovenske kulture. V spomin na Prešernov dan je 7. februarja na šoli potekal kulturni dan. Ta dan ni bil velik samo zaradi spomina na slovensko kulturo, temveč je bil pomemben dan tudi za našo šolo. Prvič sta namreč bili celotna matična in podružnična šola skupaj. Če si sposodim in povzamem besede gospe ravnateljice iz navdihujočega nagovora: »Prvič v zgodovini so pod isto streho združeni učenci in zaposleni matične in podružnične šole, celotna družina je združena.«

Kulturni dan smo praznovali na prav poseben način. Učenci podružnične šole so za učence matične šole odigrali muzikal Levji kralj, ki so ga ustvarili ob obletnici nove šolske zgradbe na Grajeni. Tokrat so muzikal izvedli drugič. Sodelovalo je okrog 90 učencev podružnične šole. V pomoč so jim bile mentorice, tehnično osebje in drugi delavci šole, ki so pripomogli k izvedbi takšnega projekta.

Seveda je bilo prisotne kar nekaj treme – »Ali še znamo besedilo?, Kako bo peti in igrati pred tako veliko množico?, Kako nas bodo sprejeli učenci matične šole? …«

Po prihodu nastopajočih na matično šolo, malici, oblačenju v kostume in obraznih poslikavah – pri katerih so pomagale tudi učenke 9. razredov matične šole – ter zadnjih vajah, se je telovadnica začela počasi polniti. Na tribune so se posedli vsi učenci matične šole, ne nastopajoči učenci podružnične šole in vsi učitelji ter drugi zaposleni obeh šol. Ogromna telovadnica je bila polna.

Ob koncu predstave se je pokazalo, da kljub razdalji in domovanju v različnih stavbah »družina« zna stopiti skupaj in se podpreti. Ob zaključni skladbi so namreč vsi gledalci izkazali nastopajočim veliko spoštovanje in zahvalo z dolgim stoječim aplavzom. Verjamem, da nas je vse v tistem trenutku prevzemal velik ponos, hvaležnost in veselje. Družina je bila združena, se spoštovala in podpirala – kaj več si še lahko želimo?

Mentorice: Maja Smiljan, Mihaela Kukovec, Darja Polner, Lara Petek
Zapisala: Lara Petek
Videoposnetki: Vanja Majcen
Fotografije: Lucija Lenart, Maj Jurgec, Foto krožek

 

Skip to content