Tekmovanje robotika 2022

Priprave na tekmovanje v robotiki s področja Reševanje Črta so se začele le dobra dva tedna pred območnim tekmovanjem, ki je potekalo 21. 4. 2022. Cilj tekmovanja je bil sestaviti in programirati robota, ki mora slediti črni črti, prečka in se izogiba oviram ter spravi žogice do določenega prostora v škatli.

Na dan tekmovanja sva se v šolski center Ptuj odpravila tekmovalca ekipe Rački, Luka Kramberger in Jure Skrbinšek, ter najin mentor Miran Petek. Tja smo prispeli pred ostalimi ekipami, kar nama je z Luko omogočilo, da sva lahko še izpilila svoj program in preizkusila robota. To je očitno pomagalo, saj sva na tekmovanju zmagala brez večjih težav. Tako sva se uvrstila na državno tekmovanje.

Čas med območnim in državnim tekmovanjem je bil poln priprav in mnogih popoldnevov v šoli. Včasih smo postali tudi lačni, zato smo si naročili pico kar v šolo. Z nama je po navadi pri pripravah ostal tudi sošolec Blaž Filipič Mernik, ki nama je pomagal pri izdelavi poligona za vajo.

Na dan državnega tekmovanja, 10. 5. 2022, smo se ob 7.50 s kombijem skupaj z ekipama iz OŠ Olge Meglič odpeljali v Maribor na fakulteto FERI, kjer je potekalo tekmovanje. Ko smo prispeli, so nas lepo sprejeli, dobili smo darila, nato pa so nam razkazali učilnice, v katerih smo se tudi pripravljali in preživljali čas med vožnjami. Tekmovanje je namreč potekalo v dveh krogih, vsak na drugi progi. Cilj je bil isti kot na območnem tekmovanju. Štel je le najboljši rezultat izmed dveh krogov, najin najboljši rezultat je bil vreden 100 točk, kar je zadostovalo za 12. mesto v Sloveniji.

Na rezultat sva zelo ponosna in komaj čakava, da bomo naslednje leto z dvema skupinama, s katerima se že letos pripravljamo skupaj z mentorjem Miranom, poskušali doseči še boljši rezultat.

Jure Skrbinšek

Skip to content