Festival Turizmu pomaga lastna glava

Letos sta Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z regijskimi turističnimi zvezami razpisali 36. državni festival Turizmu pomaga lastna glava na temo VODA IN ZDRAVILNI TURIZEM. Na spletni strani Turistične zveze Slovenije je zapisano naslednje: “Strokovnjaki s področja turizma ocenjujejo, da bodo turisti v prihodnje potovali predvsem na tiste destinacije, ki imajo na voljo neomejene količine pitne vode, ki jo je v Sloveniji na pretek, kar je neprecenljiv turistični potencial.“

Sodelovanje na festivalu vključuje izdelavo turistične naloge na razpisano temo, osredotočeno na oblikovanje turističnega proizvoda in njegovo javno predstavitev na turistični tržnici. Tega festivala se je udeležila tudi ekipa iz naše šole, v kateri sem bil tudi sam.

Festival se je začel 5. 4. 2022 v Mercator centru v Mariboru. Ko so učenci prispeli, so postavili in pripravili svoje stojnice. Udeležilo se ga je veliko skupin iz šol po vsej Sloveniji. Ko je bilo vse pripravljeno, se je festival pričel. Vsaka stojnica je bila drugačna, vsaka ideja unikatna. Mi smo predstavljali naša projekt »Kot riba v vodi«.

Na tržnicah se ni nič prodajalo, predstavljale so se le ideje.

Vsi učenci so delali na polno in karizmatično ter energično vabili mimoidoče k svojim stojnicam in jih zasipali z zloženkami, spominki, igrami ter s hrano in pijačo.

To je počela tudi naša skupina.

Spoznali smo veliko zanimivih ljudi, se zabavali in obogateli za eno krasno izkušnjo. Bilo je zabavno in tudi rahlo naporno.

Od stojnice do stojnice pa je hodila tudi zakrinkana komisija, ki je ocenjevala stojnice, ideje in predstavitve. Na koncu so morali sprejeti težko odločitev in podati priznanja, ki so segala vse od bronastega pa do zlatega. Naša ekipa je dobila zlato priznanje in kot nagrado za ta dosežek priložnost za udeležbo na zaključnem srečanju najboljših tržnic državnega festivala Turizmu pomaga lastna glava.

Le-to je potekalo 26. 5. 2022 na odprtem prostoru tržnice Medvode. Tudi tam je bilo prav super. Bilo je veliko čudovitih tržnic z odličnimi idejami. Vse je potekalo dokaj podobno kot prejšnjič. Bilo je zelo zanimivo in zelo smo se zabavali. Po nekaj urah je napočil čas za podelitev priznanj in nagrad, s katerimi je bil 36. festival Turizmu pomaga lastna glava zaključen.

Nik Bombek, turistični krožek OŠ Ljudski vrt

Skip to content