Obvestilo staršem pred jutrišnjim samotestiranjem

Spoštovani starši.

Najprej se želim zahvaliti vsem tistim staršem, ki ste meni in vsem zaposlenim namenili besede podpore. Res smo jih veseli. Nekaj takšnih pisem prilagam tudi temu dopisu.

Nihče med nami si ni izbral situacije, v kateri smo. Dejstvo je, da so bolnišnice polne, kadra zmanjkuje, na pomoč so prišli vojska, gasilci, predstavniki Rdečega križa, študentje in dijaki. Ljudje umirajo, med 10 in 20 na dan.

Tudi mene ima, da bi vložila ovadbo. Proti Covidu, ki je protizakonito in neustavno prišel v naša življenja, se nas dotaknil in nam onemogočil normalno življenje.

Pa na ta način ne bi rešila ničesar. Lahko se le vprašam, kako lahko pomagam z lastnim vložkom, da se bomo čim prej vrnili v normalo.

Najprej se obračam na vse tiste, ki imate namen jutri protestirati pred šolo.

Pred nami je najtežji, in, bojim se, najbolj žalosten dan za slovenske šole. Nekateri starši napovedujete proteste pred šolami. Se zavedate daljnosežnosti tega dejanja? Se zavedate, da si bomo morali gledati v oči ob prisotnosti policije in kar je še bolj grozno, ob prisotnosti otrok? Mi, zaposleni, nimamo izbire in moramo opraviti svoje delo in smo dolžni spoštovati veljavne vladne odloke. Od tega je odvisna tudi naša eksistenca. Vi izbiro imate.

Pred očmi svojih otrok boste svoj bes in gnev zlili na nas, ki smo učitelji vaših otrok. Ki jih učimo in vzgajamo skupaj z vami. Nekateri pišete, da jih boste poslali v šolo brez soglasja in potem prijavili policiji, če jih šola ne bo sprejela. Menda nekateri načrtujete špalirje do šole. Boste kamenjali vse nas, zaposlene, ki bomo prihajali v službo? Ali tiste otroke, ki se bodo samotestirali in bodo prišli v šolo? Ste pomislili, da si večina staršev želi, da otroci ostanejo v šoli in si tam za njih želijo varno okolje?

Smo res tako daleč? Se zavedate, da boste na ta način dali otrokom na znanje, da se z agresivnostjo in protestiranjem poskuša doseči tisto, kar sicer ni sprejemljivo za večino? Tokrat bo nekaj otrok delilo vašo zagnanost, vendar zagotovo ne vsi. Se zavedate, da bodo naslednjič vaš vzorec vedenja otroci uporabili pri vas, ko bodo zahtevali, da sledite njihovim željam?

Zato vas res prosim, vse tiste, ki se pripravljate na protest, da se ustavite. Mi v šoli nismo vaši nasprotniki. Želimo si odprte in varne šole. Če se strinjate s samotestiranjem v šoli, podpišite soglasje. Če se ne strinjate, zadržite otroke doma, dokler ne prebrodimo najhujše krize.

Danes smo imeli ravnatelji ponovno sestanek z MIZŠ. Še enkrat smo prosili, da bi se vsaj učenci od 1. do 3. razreda samotestirali doma. Vendar smo bili zavrnjeni. V priponki vam posredujem okrožnico, ki smo jo prejeli danes ob 17. uri.

 

Podajam navodila za izvedbo samotestiranja in ukrepov v primeru, ko učenci ne bodo imeli podpisanih soglasij:

 • najprej hvala vsem, ki ste soglasja že podpisali in so jih učenci danes prinesli v šolo (velika večina); nekateri sprašujete, če lahko ta soglasja za naslednjič prekličete – odgovor je, da lahko, če se vam bo to zdelo potrebno,
 • če otrok v šolo prinese nepodpisano in neizpolnjeno soglasje, se šteje, da starši ne soglašate,
 • kdor manjka v sredo, se samotestira v četrtek zjutraj,
 • prosimo, da jutri ne pošiljate v šolo otrok, ki ne bodo imeli podpisanega soglasja za samotestiranje in odjavite prehrano,
 • za takšne učence bomo organizirali pouk na daljavo – dobivali bodo zaposlitve v e-učilnice,
 • v šoli se bodo samotestirali samo tisti učenci, ki bodo imeli podpisano soglasje; prosimo, da prinesejo svoje teste; v primeru, da ga pozabijo, pa imajo podpis, jim bomo test posodili v šoli in ga bodo v četrtek vrnili razredniku,
 • vsi učitelji, ki bodo prisotni pri samotestiranju učencev, bodo prejeli natančna navodila glede nadzora samotestiranja otrok; potrudili se bodo z odgovornim in pozitivnim pristopom spodbuditi učence k varnemu in ustreznemu samotestiranju,
 • vsem učencem bomo upoštevali kot ustrezna tudi uradna potrdila o testiranju pri zunanjih izvajalcih,
 • učenci, ki so preboleli Covid v zadnjih 6-ih mesecih, predložijo dokazilo razredniku, enako velja za cepljene učence – tem se v šoli ni potrebno testirati,
 • mlajši učenci, ki še uporabljajo maske iz blaga, ker ne dobijo ustreznih, jih začasno še lahko uporabljajo.
 • Če si kdo od staršev do jutri premisli, lahko otrok soglasje prinese v šolo jutri zjutraj.

 

Iskreno prosimo vse tiste, ki ne boste podpisali soglasja, da otroke zadržite doma. V nasprotnem primeru moramo obvestiti o tem CSD.V tem času tudi učenci ne morejo prisostvovati dnevom dejavnosti v šoli in tekmovanjem.

Navodilo MIZŠ je, da takšne otroke oblikujemo v ločene skupine, jim v šoli zagotovimo varno okolje do prihoda staršev. Pokličemo starše, da pridete po njih.

V primeru, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v šoli, ravnatelj predlaga prehod na model BC«, kar pomeni izobraževanje na daljavo.

 

Ne bo lahko. Vendar se potrudimo in ohranimo šole odprte.

Z vsemi nestrinjanji se obrnite na MIZŠ in NIJZ RS.

 

Priloge:

 

Prijazen pozdrav,

                                         Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica

 

P.s.: Sporočam vsem, da danes ne bom več brala pošte in tudi ne odgovarjala na sporočila. Tudi jaz imam pravico do počitka. Na razpolago sem vam spet jutri.

Skip to content