Izvleček spremembe Zakona o pravilih cestnega prometa

Dne 11. 8. 2021 je začela veljati sprememba Zakona o pravilih cestnega prometa, ki vsebuje pomembna določila na področju mirujočega in dinamičnega prometa. Upamo, da vam bodo v pomoč informacije o nekaterih spremembah in novostih, s katerimi se vsakodnevno srečujete kot udeleženci v prometu. 

Lahka motorna vozila so invalidski vozički in vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h in niso širša od 80 cm. 

Posebna prevozna sredstva so invalidski vozički, prevozna sredstva ter pripomočki in naprave, ki jih uporabnik poganja z lastno močjo in omogočajo gibanje hitrejše od hoje pešca, kot so: skiro, kotalke, rolerji,…

V zadnjih letih so postali pogosto prevozno sredstvo mopedi, katerih konstrukcijska hitrost ne presega 25 km/h (registrska tablica z rdečimi črkami in številkami) in električni skiroji. 

Električni skiroji so lahko motorno vozilo, njihova uporaba pa pelje v smer zmanjšanja prometne gneče in izpustov plinov. Električni skiroji so lahko nevarni za voznika in druge udeležence v prometu saj so izredno tihi, zaradi manjših koles so lahko manj stabilni, razvijajo pa hitrost, ki je bistveno višja od hitrosti gibanja pešca.

S spremembo Zakona o pravilih cestnega prometa, je urejeno področje električnih skirojev in ostalih lahkih motornih vozil (invalidski vozički in vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h in niso širša od 80 cm) in sicer:

Vožnja z njimi je dovoljena po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, je dovoljena vožnja ob desnem robu smernega vozišča v naseljih, z omejitvijo hitrosti vožnje do 50 km/h. Vožnja z električnimi skiroji po pločniku je prepovedana.

Električni skiro mora biti opremljen s sprednjim žarometom, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa rdečo pozicijsko svetilko in nameščen rdeč odsevnik, na obeh bočnih straneh pa mora imeti rumeni ali oranžni odsevnik.

Kršiteljem zgoraj navedenih določb v zvezi z uporabo lahkih motornih vozil se izreče globa 40 evrov.

Tako kot pri kolesarjih je obvezna uporaba ustrezno pripete zaščitne kolesarske čelade, do dopolnjenega 18. leta starosti. 

Lahko motorno vozilo v cestnem prometu, sme voziti otrok od dopolnjenega 12. do 14. leta starosti, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let.

Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25 km/h ali so širša od 80 cm, lahkih motornih vozil brez krmila in miniaturnih motornih vozil, v cestnem prometu ni dovoljena. Kršitelju te določbe se izreče globa 250 evrov.

Pomembna sprememba zakona je dvig globe zaradi nepravilne uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ki je za voznika motornega vozila, učitelja vožnje in spremljevalca voznika iz dosedanjih 120 evrov povečana na 250 evrov, slednjim se izreče tudi stranska sankcija treh kazenskih točk, prav tako se z globo 120 evrov zaradi nepravilne uporabe mobitela kaznuje voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja (kolesar, voznik lahkega motornega vozila,…).

Prav tako se je povečala globa zaradi neupravičenega parkiranja na parkirnih prostorih za invalide, ki je znašala 80 evrov, z novelo zakona pa znaša globa 200 evrov.

Tudi na področju vožnje lahkih motornih vozil so v veljavi določene spremembe in novosti.

Luka Žižek

Skip to content