Akcija Pešec bodi viden, bodi previden na Ptuju

Akcija Pešec bodi viden, bodi previden, bo trajala od 1. 10. 2021. do 10. 10. 2021.

V sredo,  6. 10. 2021, med 18.30 in 19.30,  bodo člani SPVCP MO Ptuj, policisti Policijske postaje Ptuj, redarji medobčinskega redarstva SOU in člani ZŠAM Ptuj delili odsevne trakove in kresničke na štirih lokacijah na Ptuju, in sicer pred banko Delavska hranilnica, pred trgovino Lidl, na peš mostu in na avtobusni postaji na Ptuju.

Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih prizadevanj Agencije za varnost prometa, ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev. V sklopu preventivne akcije posvečamo posebno pozornost uporabi odsevnih predmetov, pravilnemu ravnanju v cestnem prometu, upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih in odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi.

Glavni vzroki prometnih nesreč z udeležbo pešcev:

  • neupoštevanje in odvzem prednosti,
  • neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov,
  • nepravilnosti pešca.

Med najbolj ogroženo starostno skupino pešcev spadajo predvsem starejši, na eni strani zaradi pešajočih psihofizičnih sposobnosti, pogosto pa tudi zaradi slabše opaznosti, saj so pogosto temneje oblečeni.

(AVP)

Skip to content