Astronomski večer

V okviru izbirnega predmeta astronomija in dela z nadarjenimi učenci smo imeli v petek, 16. 11. 2018, astronomski popoldan oziroma večer.

Ob 16. uri smo se zbrali pred šolo, kjer smo najprej opazovali Sonce s posebnimi očali. Nato smo imeli v učilnici kratko predstavitev o astronomiji. Pridružil se nam je tudi poseben gost, nekdanji učenec naše šole Vito Levstik, ki se ukvarja z astrofotografijo. Pokazal nam je nekaj svojih fotografij. S seboj je prinesel tudi svoj teleskop. Nadaljevali smo z delavnicami. Imeli smo logično delavnico, kjer smo reševali in izdelovali gobeline, in kemijsko delavnico, pri kateri smo sestavljali različne molekule. Zanimivi sta bili tudi delavnici sestavljanja Rubikove kocke ter astronomska delavnica.

Večer smo zaključili z opazovanjem nočnega neba. Imeli smo veliko srečo, saj je bilo nebo takrat zelo jasno in smo s pomočjo teleskopov in daljnogleda lahko opazovali Luno, Mars in Plejade. Skupaj smo iskali  tudi različna ozvezdja. Opazovali smo ozvezdje Bika, asterizma Mali in Veliki voz ter še veliko drugih.

no images were found

Eva Ivančič, 8.a

Skip to content