TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE 2017 – VODA – od mita do arhitekture (23. 9. do 30. 9. 2017)

Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj je tudi v letošnjem šolskem letu sodelovala v projektu Teden kulturne dediščine, katerega namen je pri mladih vzbuditi občutek odgovornosti do naravne in kulturne dediščine.

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so bili posvečeni dediščini vodnega gospodarstva. Ker je voda življenjskega pomena za vsa živa bitja in najdragocenejša dobrina človeštva, smo učence aktivno opozarjali na njen pomen ter jih učili odgovornega ravnanja z vodnimi viri in naravo nasploh.

V okviru projektnega tedna in kulturnega dneva DEDIŠČINA V ROKAH MLADIH, ki smo ga izvedli v četrtek, 28. 9. 2017, so učenci razredne stopnje raziskovali ljudsko izročilo o pomenu vode, spoznavali odnos naših prednikov do vode in ga primerjali z današnjim odnosom, zbirali stare predmete in fotografije, povezane z vodo, in jih razstavili, se pogovarjali o mitologiji, bajeslovju, ljudski pesmi, šegah in navadah, povezanih z vodo, odkrivali, kako pomembna je bila za preživetje vodna sila, si ogledali kulturne znamenitosti Ptuja in jih fotografirali, raziskovali vodne vire, mostove in vodnjake v domači pokrajini, spoznavali naravne značilnosti obrežja reke Drave in pripravili fotoreportažo.

Učenci predmetne stopnje so spoznavali pomen vode za življenje, opravili kemijsko analizo vode, spoznavali ljudsko izročilo v pesmi in prozi, šivali ornament, se udeležili tematskih pohodov mimo kulturnih stavb in spomenikov na Ptuju, obiskali mestno knjižnico, si ogledali etnološko zbirko v Pokrajinskem muzeju Ptuj in ustvarjali na kreativnih delavnicah, ki so jih za njih pripravili dijaki in mentorji Biotehniške in Ekonomske šole Ptuj.

no images were found

Edita Čelofiga,

Fotografije: Fotokrožek, Vita Slana, Susane Berden, Edita Kmetec, Mateja Prša

Skip to content