26. državno tekmovanje Kaj veš o prometu, OŠ Ljudski vrt, Ptuj, dne 27. 5. 2017

V okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev organiziramo na Javni agenciji RS za varnost prometa kot zaključek akcije tudi 26. državno tekmovanje Kaj veš o prometu, ki bo potekalo v soboto, 27. maja 2017 na površinah in okolici OŠ Ljudski vrt (Župančičeva ulica 10, 2250 Ptuj). Tekmovanje bo potekalo tudi pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ptuj g. Mirana Senčarja.

Tekmovanja Kaj veš o prometu imajo večdesetletno tradicijo in predstavljajo pomembno nadgradnjo usposabljanja za vožnjo kolesa v osnovnih šolah. Osnovni namen tekmovanj je dodatna spodbuda za učenje prometnih pravil in varnega ravnanja na kolesu pri otrocih in mladostnikih ter razvijanje zdrave tekmovalnosti z vključenim velikim številom sodelujočih otrok. Tekmovanja potekajo na ravni od šolskih, občinskih do državnega tekmovanja. Tekmovanje Kaj veš o prometu je sestavljeno iz preverjanja teoretičnega znanja prometnih predpisov, spretnostne vožnje na poligonu ter praktične vožnje v dejanskem prometu. Na tekmovanjih Kaj veš o prometu sodelujejo v dveh kategorijah: kolesarji ter vozniki koles z motorjem (skuter); učenci od 5. do 9. razreda osnovne šole s kolesi, ter dijaki srednjih šol po opravljenem izpitu AM kategorije s kolesi z motorjem.

V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 141 osnovnih šol, v sistem tekmovanj Kaj veš o prometu pa je bilo vključenih skupno 1.260 učencev ter vključno s kolesarskimi izpiti 923 osnovnošolskih učiteljev in mentorjev prometne vzgoje. Izvedenih je bilo tudi 41 regijskih (kvalifikacijskih) tekmovanj, kjer je sodelovalo preko 80 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven. Letošnjega 26. državnega tekmovanja se bo tako udeležilo 55 učencev kolesarjev ter 10 učencev tekmovalcev s kolesi z motorjem.

Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport zagotavlja tudi spletni portal za usposabljanje in izvedbo kolesarskih izpitov na osnovnih šolah www.SIO.si/Kolesar. V letošnjem šolskem letu je do sedaj kolesarske izpite preko on-line sistema opravljalo več kot 26.472 učencev, večinoma 5. razreda, iz več kot 400 osnovnih šol.

V letošnjem letu smo na Javni agenciji RS za varnost prometa pripravili preventivno-izobraževalne filme s predstavitvijo ključnih dejavnikov za varno kolesarjenje, izdali smo informativno zloženko Varno s kolesom v prometu, izvedli številne preventivne dogodke ter promovirali zaščitno kolesarsko čelado kot pomemben del opreme kolesarja. Izsledki opazovanja so pokazali, da uporablja čelado skoraj 70 % otrok, približno 15 % odraslih ter samo 4 % mladostnikov. Z novo zakonodajo je zaščitna čelada pri kolesarjenju obvezna za otroke in mladostnike ter za vse voznike mopedov (tudi do 25 km/h). V ta namen bomo v letošnjih aktivnostih podelili tudi skupno 500 čelad.

Vabljeni, da se nam pridružite na 26. državnem tekmovanju Kaj veš o prometu 27. maja 2017 na OŠ Ljudski vrt na Ptuju s pričetkom ob 8.30 uri.

Za več informacij se lahko obrnete na:

Bojan Oblak, AVP – SPV: 01/400 88 69 ali bojan.oblak@avp-rs.si,

Spletna stran:  www.avp-rs.si

 

Razpis Kaj veš o prometu.pdf

Prenočišča.pdf

Program 26. državnega tekmovanja Kaj veš o prometu.pdf

Skip to content