Teden kulturne dediščine v OŠ Ljudski vrt Ptuj

Dediščina v rokah mladih

Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj se je v projekt Teden kulturne dediščine vključila z namenom ozaveščanja učencev o pomenu ohranjanja naravne in kulturne dediščine.

V petek, 30. septembra 2016, je v šoli potekal kulturni dan z naslovom Dediščina v rokah mladih. Po razredni uri, na kateri so učitelji spregovorili o pomenu ohranjanja naravne in kulturne dediščine, so se učenci lahko udeležili številnih delavnic, ki so jih zanje izvedli učitelji in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, Biotehniške šole Ptuj, Šolskega centra Rogaška Slatina, Ekonomske šole Ptuj in učitelji naše šole. Učenci 8. in 9. razredov so lahko sodelovali in ustvarjali na različnih delavnicah, in sicer na kulinarični delavnici, delavnici Učimo se ljudskih plesov, delavnici Osnove strežbe in bontona pri slavnostni mizi, delavnici Poslikava na steklo, delavnici Izdelava vencev iz čebule na tradicionalni način in delavnici Izdelava voščilnic iz naravnih materialov.

Prvošolci so se učili ljudskih pesmi in plesov, prisluhnili predstavitvi lukarice ter izdelovali slike iz naravnih materialov, ki so jih razstavili v avli šole. Učenci 2. razredov so se sprehodili skozi mesto Ptuj in tako spoznavali kulturno dediščino domačega kraja. Ogledali so si Florijanov spomenik, Mestno hišo, Mestno gledališče Ptuj, Orfejev spomenik, mestni stolp, grad, Dominikanski samostan in obiskali knjižnico Ivana Potrča Ptuj, kjer so prisluhnili pravljični uri. Učenci 5. razredov so si prav tako ogledali kulturne znamenitosti Ptuja. Posamezni učenci so nekaj znamenitosti tudi predstavili. Po vrnitvi v šolo so v skupinah pripravili plakate.

Učenci 6. razredov so si v okviru kulturnega dne ogledali glasbeno in etnografsko zbirko v Pokrajinskem muzeju Ptuj ter se sprehodili po ptujskih ulicah,  učenci 7. razredov pa so  obiskali Knjižnico Ivana Potrča na Ptuju in izdelovali knjižna kazala.

Edita Čelofiga

Skip to content