Prehod Merkurja čez Sonce

V ponedeljek, 9. maja 2016, smo v okviru izbirnega predmeta astronomija v času od enih pa vse do petih popoldne opazovali prehod Merkurja čez Sonce. Pri opazovanju so se nam pridružili učenci in učitelji naše šole ter starši, ki so prihajali po otroke v podaljšano bivanje. Ta pojav je zelo redek – zgodi se trinajstkrat v enem stoletju! Merkur smo opazovali s teleskopom in daljnogledom, ki pa sta seveda imela solarni filter za zaščito pred Soncem, da si ne bi poškodovali oči. Vreme je bilo lepo, čeprav so Sonce včasih zakrili oblaki. Merkur se je lepo videl na desni strani, prav tako pa so se lepo videle tudi sončeve pege – območja na Soncu, kjer je nižja temperatura. Ker je Merkur najmanjši izmed planetov in veliko manjši od Sonca, se pojava ni dalo opazovati s prostim očesom ali s posebnimi »sončnimi« očali za opazovanje Sonca.

            Prehod Merkurja se zgodi le takrat, ko sta Zemlja in Merkur v približno isti ravnini, na isti strani od Sonca (ko se planet nahaja med Zemljo in Soncem). Merkur in Venera sta edina planeta, ki lahko prideta med Zemljo in Sonce.

            Prvi je Merkurjev prehod prek ploskve Sonca 7. novembra 1631 opazoval Francoz Pierre Gassendi s Pariškega observatorija. To je bil za astronomijo zelo pomemben dosežek, saj je potrdil Kopernikovo teorijo, da je Sonce v središču vesolja.

            Še redkejši od Merkurjevega prehoda pa je prehod Venere čez Sonce, ki se zgodi približno enkrat na stoletje.

            Naslednje prehode Merkurja si boste lahko ogledali ob naslednjih datumih: 11. november 2019, 13. november 2032, 7. november 2039 in 7. maj 2049, prehod Venere pa 10. decembra 2117.

VIRI:

Gaja Vuk, 8. b, fotografije: Nik Majal 9. a in Gaja Vuk 8. b, mentorica: Jasmina Žel

Skip to content