TEKMOVANJE ZA PRIZNANJE ZELENO PERO

Društvo Planet Zemlja je letošnje leto drugič organiziralo tekmovanje za priznanje Zeleno pero. Vključevalo je novinarski prispevek na temo ohranjanja in varovanja okolja. Lansko leto je bila tema popolnoma izbirna, letos pa vezana na svetlobo. Zakaj? Ker je OZN leto 2015 razglasila za mednarodno leto svetlobe in z njo povezanih tehnologij. Prijavili so se lahko učenci zadnje triade osnovne šole in dijaki srednjih šol.

Tekmovanje je imelo cilje, ki stremijo k čistejšemu planetu. S sodelovanjem so tekmovalci poglabljali znanje iz ekologije, trajnostnega razvoja in okoljevarstva, spoznali so se s t. i. eko in raziskovalnim novinarstvom. Soočili so se z aktualno tematiko svetlobnega onesnaževanja in jo vključili v lokalno okolje.

Tekmovanje je potekalo na dveh ravneh in sicer šolsko tekmovanje za bronasto priznanje ter državno tekmovanje za srebrno in zlato priznanje Zeleno pero.

 

Pa še nekaj statistike. Na tekmovanje se je v letošnjem letu prijavilo 15 šol, za priznanje pa se je potegovalo 193 mladih. 74 jih je dobilo bronasto priznanje, 52 pa se jih je uspelo uvrstiti do državnega tekmovanja. Tukaj je prispele prispevke ocenjevala strokovna komisija: dr. Igor Vobič, predstojnik katedre za novinarstvo na FDV, Klemen Blokar, predsednik astronomskega društva Vega, Simona Kojc Hribar, učiteljica in mag. Tanja Cegnar, meteorologinja.

Mentorici učiteljica Tamara Završnik in pedagoginja Petra Vujnovič sta na naši šoli svetovali in pomagali učencem pri pisanju prispevkov.

Komisija je podelila 29 srebrnih priznanj (prejele so jih tudi učenke 9. razreda naše šole: Tjaša Lorbek, Anamarija Uršič, Barbara Kukec, Erleta Berisha in Kaja Bračič) ter tri zlata priznanja za najboljše novinarske prispevke. Dve sta prejeli dijakinji srednjih šol, izmed osnovnih šol pa učenka 9. a razreda naše šole Carina Petrič.

Prispevke si lahko preberete in ogledate na spletni strani www.eko-generacija.org takoj, ko bodo objavljeni. Na zanimiv način se boste podučili o svetlobi in izvedeli, kaj se lahko zgodi, če z njo pretiravamo.

Radijska oddaja Kulturomat, ki je na sporedu vsako soboto na radiu SLO 1, je pripravila prispevek s prejemnicami zlatega priznanja Zeleno pero. Poslušate ga lahko na povezavi: http://4d.rtvslo.si/arhiv/kulturomat/174332258 .

Upam, da se boste drugo leto tudi vi udeležili tekmovanja za priznanje Zeleno pero. Če radi pišete in spoštujete naravo, je tekmovanje kot nalašč za vas.

Carina Petrič, 9. a

Skip to content