Teden kulturne dediščine v Oš Ljudski vrt Ptuj

Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj se je v projekt Teden kulturne dediščine vključila z namenom ozaveščanja učencev o pomenu ohranjanja tradicionalne kulturne dediščine, s poudarkom na raziskovanju praznovanj v različnih kulturnih okoljih, kreativnem ustvarjanju in medgeneracijskem druženju. Učenci so v projektnem tednu raziskovali, kaj so prazniki ljudem pomenili nekoč in kaj nam pomenijo danes, se seznanjali s starodavnimi šegami in navadami, se učili ljudskih plesov, pesmi in izdelovanja predmetov, ki so se uporabljali pri posameznih obredih v preteklosti.

V petek, 2. oktobra 2015, je v šoli potekal kulturni dan z naslovom Kulturna dediščina v rokah mladih. Kulturni dan se je pričel s kulturno prireditvijo, s katero smo se poklonili zapuščini preteklih rodov. Prisluhnili smo zvokom tradicionalnih glasbil, petju ljudskih pevk ter občudovali tradicionalne plese. Na prireditvi so nastopali učenci naše šole, predstavile pa so se tudi ljubiteljske skupine in posamezniki, ki skrbijo, da naša kulturna dediščina ne gre v pozabo. Tako smo lahko uživali ob nastopu šolskega pevskega zbora, šolske folklorne skupine in nastopu šolskih harmonikarjev, ljudskih pevk iz Kulturnega društva Skorba, ljudskih pevk iz Osluševcev, ljudskih muzikantk Vesele Polanke ter ob nastopu najstarejše folklorne skupine v Sloveniji – Folklorne skupine Vinko Korže.

Po prireditvi so v šoli potekale delavnice, ki so jih izvajali učitelji in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, Biotehniške šole Ptuj in Ekonomske šole Ptuj ter učitelji naše šole. Učenci so lahko sodelovali in ustvarjali na različnih delavnicah, in sicer na delavnici Izdelava in krašenje keksov po receptih naših mam, delavnici Osnove strežbe in bontona pri slavnostni mizi, delavnici Starodavne voščilnice, delavnici Izdelava šopkov iz suhega cvetja in delavnici Izdelava okraskov iz ličja ter delavnici Izdelek iz lesa. Učenci 6. razredov so si v okviru kulturnega dne ogledali še glasbeno in etnografsko zbirko v Pokrajinskem muzeju Ptuj, učenci 7. razredov pa obiskali Knjižnico Ivana Potrča na Ptuju.

Edita Čelofiga

Skip to content