Astronomska noč

V nedeljo, 27. 9. šola ni bila zaprta kot vsak drugi vikend. Ta dan smo se učenci 8. in 9. razredov udeležili posebnega Astronomskega večera. V večernih urah smo se dobili v šoli z namenom, da bi ponoči opazovali popoln Lunin mrk. Ta pojav je zelo redek, zato ga res nismo hoteli zamuditi.

 Najprej smo si pripravili ležišča in imeli kratek uvod v večer. Poslušali smo predstavitve in spoznali zgodovinsko in mitološko ozadje mrkov. Naše znanje smo nato preizkusili s kvizom o vesolju. Potem je sledila večerja – pica, katere smo bili vsi zelo veseli.

Ko smo se najedli so nas že čakale zanimive delavnice. Nekateri smo se odločili za likovno delavnico, kjer smo na različne načine risali Luno, drugi pa so na bralni delavnici poslušali mitološke zgodbe o ozvezdjih. Bilo je zabavno in hkrati poučno.

Za spanje smo se začeli pripravljati že zelo zgodaj. Umili smo se in oblekli v pižame, potem pa še dobro uro gledali film ali se pogovarjali. Da ne bi zamudili mrka, je budilka zvonila že ob 4! Navdušeno smo tekli iz šole, a je bilo na naše razočaranje na začetku preveč oblačno, da bi karkoli videli. Na srečo se je nebo hitro razjasnilo! Rdeče obarvana Luna se nam je zdela čudovita, skoraj čarobna.

Nekaj časa smo še ostali zunaj, opazovali zvezde in Lunin mrk, nato pa smo se premraženi vrnili na čaj. Nekaj učencev je spet zadremalo, ostali pa smo se pogovarjali. Čas je hitro minil in že se je začelo daniti.

Pospravili smo svoje spalne vreče, se oblekli, uredili in odpravili na zajtrk. Bližal se je začetek pouka in nekateri učenci so že prihajali v šolo. Čeprav malce utrujeni smo polni navdušenja odšli v razrede.

Ta noč se mi je zdela nekaj posebnega! Vesela sem, da sem lahko prespala v šoli in s prijatelji doživela čudovit Lunin mrk. Tega ne bom nikoli pozabila.

Kaja Petrovič, 9. b

Skip to content