Aluminko solaris

Aluminko_solarisNaša šola že več let uspešno sodeluje na tekmovanju v izdelavi avtomobilov GO-CAR-GO. Pretekla leta smo izdelali Črni torpedo, Piknik mobil in to leto Aluminka solarisa. Ekipa je skozi šolsko leto večkrat prihajala v šolo zelo zgodaj zjutraj. Še več, ostajali smo tudi po pouku. Naša prizadevnost se je obrestovala z imenitnim, tehnološko naprednim avtomobilom na sončno energijo in elektro pogonom. Na srečanju avtomobilov, ki je potekalo 21. 5. 2015 v Šolskem centru Ptuj, smo se pomerili učenci osnovnih šol. Tekmovali smo v treh disciplinah. Naš avto ni bil najhitrejši, je pa dobil prvo nagrado strokovne komisije za najnaprednejši avto. Z njim smo sodelovali tudi v projektu Lahkotni svet.

Video Aluminko Solaris 2015

Tako kot vsaka zgodba se je začela tudi naša. Na začetku šolskega leta smo začeli zbirati zamisli. Imeli smo jih veliko, vsak svoje. Po dolgem razmisleku smo se odločili za zamisel Tilna in Naceta. Tilen je tudi narisal podrobno skico, ki jo je Jure spremenil v 3D načrt, risan v programu SketchUp. Kljub temu, da smo imeli načrt že narisan, smo med izdelavo Aluminka Solarisa marsikaj spremenili. Vse se je začelo, ko smo od organizatorjev tekmovanja prejeli podvozje. Šele takrat smo se zamislili nad velikostjo avtomobila. Od tovarne Talum smo dobili aluminijasto pločevino, ki smo jo uporabili za izdelavo zunanjih površin.

Kljub temu, da smo imeli večino materiala, smo sproti marsikaj prinašali v šolo, tudi kot dotrajani material, ki smo ga nato koristno vgradili v naš avtomobil. Končno smo začeli z izdelavo avtomobila. Najprej smo naredili osnovno konstrukcijo, pri čemer je sodelovalo veliko učencev. Namestili smo elektromotor, na katerega je Marko izdelal in namestil zavoro. Nato je Bogdan prevzel vso elektroniko. Avto smo začeli »oblačiti« v pločevino. Ko smo skoraj končali z »oblačenjem« v pločevino, smo začeli razmišljati o tem, da bi pobarvali osnovno konstrukcijo. Nato smo avtomobil razstavili in se dokončno odločili, da bomo pobarvali le to. Z barvanjem sta se ukvarjala Bogdan in Jure. Po končanem barvanju smo avtomobil sestavili in nato sta Nace in Gregor začela z izdelovanjem polkrožne konstrukcije za fotovoltaične module. Ko sta končala z izdelavo le te, smo jo namestili na osnovno konstrukcijo. Izdelava našega avtomobila se je že bližala koncu. Dodali smo še sireno, LED – diode in priklopili fotovoltaične module. Naš Aluminko Solaris je bil končan. Sledile so mnoge poskusne vožnje z in brez pogona.

Na tekmovanju smo kljub temu, da nismo bili najhitrejši dobili glavno nagrado – 1. mesto po mnenju ocenjevalne komisije. Z izdelkom smo zadovoljni vsi – ekipa in mentor, gospod Miran Petek. Pri projektu so sodelovali: Matic Damiš, Jure Miklošič, Tilen Žagar, Bogdan Basthta, Dominik Lampret, Marko Robin, Gregor Levanič, Matic Šprah, Nace Malovič in Enej Klasinc. Upamo, da se bomo tako mi kot tudi prihodnje generacije še naprej udeleževali tega tekmovanja.

Ptuj, 22.6. 2015

Zapisala: Matic Damiš in Jure Miklošič

Skip to content