NEPOZABNA IZKUŠNJA

Euroskills 2014V preteklem šolskem letu sem se udeležil državnega natečaja Prihodnost je v tvojih rokah – priložnost je v rabi lesa, ki sta ga organizirala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Center RS za poklicno izobraževanje. S predstavitvijo makete katapulta sem osvojil drugo mesto v kategoriji uporabnih izdelkov iz lesa, za kar sem bil nagrajen z ogledom evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih Euroskills 2014.

V začetku oktobra sem v Franciji preživel pet zelo poučnih in nepozabnih dni. Tekmovanje Euroskills je preseglo moja pričakovanja, saj je bilo na njem na zelo zanimiv način predstavljenih veliko poklicev, tudi takšnih, ki jih do takrat še nisem poznal. Zabavni so bili tudi spremljevalni dogodki, kot na primer tekmovanje v zbiranju značk držav udeleženk, v katerem sem se zelo dobro odrezal, preizkušanje ročnih spretnosti na simulatorjih, spremljanje tekmovanj, na katerih so se v različnih poklicnih spretnostih uspešno predstavili tudi slovenski tekmovalci, in zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov, kjer je bilo vzdušje tako napeto kot na kakšnem športnem tekmovanju. Kljub zelo natrpanemu urniku nam je ostalo še nekaj časa za ogled mesta Lille, in za izlet v Pariz, s čimer se mi je izpolnila velika želja. Nad obema mestoma sem bil navdušen, še posebej pa nad znamenitim Eifflovim stolpom, ki je ravno v začetku oktobra dobil steklena tla na ploščadi v 1. nadstropju, 7 metrov visoko, tako da je bil vzpon nanj in pogled proti tlom še bolj vznemirljiv.

Za to nepozabno izkušnjo se zahvaljujem svojemu mentorju, gospodu Miranu Petku, ki mi je nudil vso podporo in pomoč pri sodelovanju na natečaju ter me je tudi spremljal v Francijo. Brez njega mi ne bi uspelo. Ogled tekmovanja mi je še bolj odprl pogled v svet poklicev, kar mi bo zelo pomagalo pri pomembnih odločitvah, ki me že kmalu čakajo.

Ostalo pa bodo »povedale« priložene fotografije, ki so nastale na nagradnem izletu v Francijo.

Jure Miklošič

Skip to content