Zaključek projekta SIMBIOZ@, ki je združi l Slovenijo

Simbioza 2013V petek, 25. oktobra, se je zaključil vseslovenski projekt Simbioz@, ki je že tretje leto v duhu medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva v petih dneh potekal na 326 različnih lokacijah po Sloveniji. Udeleženci so spoznali osnove računalništva,raziskovali internet in se naučili, kako pošiljati in prejemati elektronska sporočila.

Na brezplačne računalniške delavnice se je namreč prijavilo kar 4819 starejših, ki so želeli osvojiti osnove računalniškega znanja in 3529 mladih prostovoljcev, ki so starejšim pomagali pri prvih korakih v svet računalnikov in interneta. Iz zgornjih številk lahko vsekakor razberemo, da je Simbioz@ resnično povezala prav vse ljudi. V teh številkah pa so tudi udeleženci in prostovoljci, ki so sodelovali na naši šoli. Sodelovalo je 23 starejših, 13 prostovoljcev učencev, 9 učiteljev in 2 dijaka.

Skupaj smo preizkušali našo potrpežljivost, sklenili smo mnoga nova medgeneracijska poznanstva ter najpomembnejše, dvignili smo raven računalniške pismenosti med starejšimi ter med mladimi smo obudili vrednote prostovoljstva.

Trenutki, ko lahko zase in za druge storimo dobro delo oziroma jim le polepšamo dan, so zato še toliko bolj dragoceni. Simbioz@ e-pismena Slovenija je eden takšnih momentov, saj je združeval posameznike, ki se v drugačnih okoliščinah morda nikoli ne bi srečali.

Simbioza je ponovno povezala Slovenijo, vendar to še ne pomeni, da za prihajajoče leto zapira svoja vrata. Ponovno jih bo namreč odprla, a za več trajnostnih projektov, ki bodo vizijo Simbioze širili še naprej.

Hvala, ker ste bili z nami in ker ste bili del največjega prostovoljskega projekta tega leta! Nekaj utrinkov iz naših delavnic in prispevek PeTV (Ptujska kronika, 26. oktober 2013, čas 8.30).

Sonja Pučko in Matej Sužnik

Skip to content