Svetovni dan Zemlje

Ekodan19042013Današnji ponedeljek, 22. april, je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujemo že več kot 30 let. Ta poseben dan v letu je namenjen dvigovanju zavesti o varovanju okolja.

Vemo, da je planet, na katerem živimo, radoživ in edinstven sestavni delček vesolja. Na njem so nekoč našle svoj dom rastline in živali, prostor so si izborili gozdovi, reke in oceani. Danes pa je žal ogrožen domala vsak kotiček Zemlje. Ljudje namreč z onesnaževanjem prav nič ne skoparimo. Redkokdaj se zavemo, da je vse, zaradi česar je naš svet tako raznolik, v čedalje večji nevarnosti. Ogroženo je marsikatero življenje kot tudi dobrine, ki to življenje omogočajo – čista voda, svež zrak, zdrava in neoporečna hrana.

Zato je zelo pomemben pravilen odnos do našega planeta z vidika ločevanja odpadkov in odgovornega ravnanja z njimi, varčevanja s pitno vodo, omejevanja izpustov toplogrednih plinov, varčevanja z energijo ter odgovornega ravnanja z gozdovi in z živalmi. Razmislimo, kaj lahko dobrega storimo za naš skupni dom, za sočloveka in tudi zase. Naj bo naše vodilo naslednje: znižujmo, ugašajmo, reciklirajmo, hodimo. Postanimo odgovorni prebivalci našega planeta. Naj bo 22. april – dan Zemlje vsak dan v letu!

Letošnje šolsko leto pomeni tudi zaključek prvega desetletja od vključitve naše šole v program Ekošola kot način življenja.Svetovni dan Zemlje in 10. obletnico smo ob čistilni akciji po ulicah v okolici šole v petek, 19. aprila, popestrili še z dvema predstavama učencev naše šole – igrico Nenavadna poroka ter lutkovno igrico Cirkus. Za vse, ki niste bili prisotni, je na voljo nekaj fotografij v fotogaleriji.

 Ekošolski mentorici: Jasmina Petek in Petra Vujnovič

Skip to content