Zaključek projekta SIMBIOZ@, ki je združil Slovenijo

Simbioza 2012V petek, 19. oktobra, se je zaključil vseslovenski projekt Simbioz@, ki je letos potekal že drugič in tako ponovno povezal dve generaciji. V duhu medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva je v petih dneh potekal na več kot 300 različnih lokacijah po Sloveniji. Na delavnicah so odkrivali osnove računalništva in raziskovali, kaj računalnik je in kako napisati besedilo, pokukali so v svet interneta ter brskali po spletu, seznanili so se z elektronsko pošto in ustvarili elektronski naslov, skočili so v svet socialnih omrežij in se pobliže spoznali z omrežjem Facebook ter si pogledali, kako deluje mobilna telefonija. Projekt, ki je prejel nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope, je lani poskrbel za kar 96% zadovoljnih udeležencev in 93% samozavestnih uporabnikov računalnika. Tudi letos so mladi v duhu prostovoljstva delili svoje znanje in starejše popeljali v svet računalništva in mobilne telefonije.

Na naši šoli je obiskovalo delavnice 25 starejših, 18 prostovoljcev učencev, 8 odraslih učiteljev, 2 študentki in 1 dijak. Skupaj smo preizkušali našo potrpežljivost, sklenili smo mnoga nova medgeneracijska poznanstva ter najpomembnejše, dvignili smo raven računalniške pismenosti med starejšimi ter med mladimi smo obudili vrednote prostovoljstva.

Trenutki, ko lahko zase in za druge storimo dobro delo oziroma jim le polepšamo dan, so zato še toliko bolj dragoceni. Simbioz@ e-pismena Slovenija je eden takšnih momentov, saj je združeval posameznike, ki se v drugačnih okoliščinah morda nikoli ne bi srečali.

Hvala, ker ste bili z nami in ker ste bili del največjega prostovoljskega projekta tega leta! Nekaj utrinkov iz naših delavnic in video prispevek ptujske PeTV.

Sonja Pučko in Matej Sužnik

Skip to content