Slovenščina – državno

DRŽAVNO TEKMOVANJE V ZNANJU SLOVENŠČINE ZA CANKARJEVO PRIZNANJE 2014/2015

 

V soboto, 28. 3. 2015, ob 10. uri je v OŠ Mladika na Ptuju potekalo državno tekmovanje v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje. Na njem je sodelovalo 76 učencev 8. razreda in 83 učencev 9. razreda.

Naslov razlagalnega spisa je bil: Tujina: ječa ali svoboda? Kot izhodišče je služil povzetek strokovnega članka Mirana Hladnika Slovenski zgodovinski roman. Tekmovalci so morali napisati povzetek članka, ga povezati z vsebino Finžgarjevega romana Pod svobodnim soncem ter napisati utemeljitev, ali soglašajo s Hladnikovim mnenjem. Razložiti so morali, kaj se v romanu povezuje s preteklostjo in kaj jo presega, ter utemeljiti, kaj je v romanu zanje najbolj prepričljivo.

Državnega tekmovanja sta se udeležili Tjaša Lorbek in Julija Menoni, ki sta že z uvrstitvijo na državno tekmovanje dokazali, da odlično povezujeta vse sestavine, potrebne za nastanek dobrega razlagalnega spisa: razumevanje prebranega romana, osebni odziv nanj, književno znanje, zgradbo in jezikovno pravilnost napisanega.

Tjaša Lorbek in Julija Menoni sta osvojili zlato Cankarjevo priznanje in tako dopolnili svojo letošnjo zbirko Cankarjevih priznanj z najprestižnejšim priznanjem na področju slovenščine.

Iskrene čestitke obema!

 

Mentorica: Vera Zagoričnik Novak

Skip to content