»ŠPORT JE ŠPORT« je most, ki združuje in povezuje

SportDrugace2992012V soboto, 29. 9. 2012, je v telovadnici OŠ Ljudski vrt Ptuj potekala predstavitev projekta Šport je šport. Ob 8.30 so se na tribuni zbrali učenci od 1. do 5. razreda, ki so se jim pridružili tudi učenci podružnice Grajena.

V telovadnici je bilo že vse pripravljeno za predstavitev šestih športov za invalide: kegljanje slepih in slabovidnih, šah za slepe in slabovidne, košarka na vozičkih, namizni tenis, streljanje za športnike invalide, odbojka sede. Nosilec projekta predstavitve športov za invalide je Društvo za šport invalidov MOST Ptuj, ki mu predseduje Andreja Razlag, bivša učenka naše šole. Pri njegovi zvedbi so sodelovali: Zveza za šport otrok in mladine Slovenije, Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite ter Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Ključni pomen predstavitve je dokazati mladim, da je šport šport, da je samo eden, da pa smo različni ljudje, ki se s športom ukvarjamo.

 Posamezne športe so predstavili športniki invalidi, ki so bili naši gostje, in sicer: strelec na vozičku Franc Pinter, ki se je udeležil že šestih paraolimpijskih iger; slabovidna šahista Branko Emeršič in Davorin Šajnovič; košarkar na vozičku Boris Klep; igralec odbojke sede in golfa Marko Zupanič. Pri predstavitvi so pomagali tudi demonstratorji. Program je povezovala Silva Razlag, nekdanja aktivna kegljačica, udeleženka svetovnega prvenstva za neinvalide, sedaj pa pomočnica glavne trenerke državne reprezentance v kegljanju za slepe in slabovidne. Vse prisotne je nagovorila ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič, nekdanja uspešna šahistka. Za učence je bilo največje doživetje, da so se lahko preizkusili v vseh športih za invalide in ugotovili, da ni tako lahko zadeti koša sede in da športniki invalidi za svoje dosežke potrebujejo še več vztrajnosti in treninga.

Minute, namenjene posameznim športom, so hitro minile, pa tudi čas za klepet z vrhunskimi športniki invalidi. Učenci in ravnateljica so se vsem gostom zahvalili s spominskimi darili. Po malici pa so učenci sklenili svoje delo v učilnicah, kjer so ustvarjali v literarnih in likovnih delavnicah na temo Šport je šport.

Maksim Jabločnik in Nika Caf, novinarski krožek

Skip to content