Šolska prehrana: (02) 780 04 04, Tajništvo: (02) 780 04 70, (02) 780 04 00
 

Fotogalerija

POTEP PO AVSTRIJSKI KOROŠKI

MINIMUNDUS 16052015Bila je sobota, 16. maj. Učenci zadnje triade smo bili namenjeni na izlet. Zbudila sem se v utrujeno jutro, z dežjem tlakovano. Kot zadnja sem ob 7. uri prispela na avtobus in vožnja, dolga tri ure, se je lahko začela. Nekaj časa nas je spremljala avtobusna kolona, a se je na srečo kasneje umaknila. Enako se je zgodilo z oblaki, ki so se vztrajno razblinjali in dokaj nepričakovano je posijalo sonce.

Na nas je čakal potep po avstrijski Koroški. Že na avtobusu smo od naše vodičke veliko izvedeli o Celovcu, Avstriji in koroškem plebiscitu, s katerim smo prepustili Celovec avstrijskim rokam.

Naš prvi ogled je potekal v Minimundusu, kjer so predstavljene makete skoraj vseh svetovnih znamenitosti v 25x pomanjšanem merilu. Tako nam je le en sprehod skozi park pričaral skoraj ves svet. Makete so nas izredno navdušile. Kip svobode, Sofijina katedrala v Kijevu, grobnica Tadž Mahal, Sydneyjska operna hiša, Kitajski zid, Slavolok zmage v Parizu, telefonska govorilnica v Londonu, NUK Ljubljana, Londonski Tower, radijski teleskop v Effelsbergu, stolp CN Tower, znameniti napis ”Hollywood”, Bela hiša, Blejski grad in otok na Blejskem jezeru, steklena piramida in katedrala Sagrada Familia, so le ene izmed 155-ih znamenitosti, ki so razstavljene. Bili smo tudi priča animaciji vzleta vesoljske ladje Space shuttle. Na koncu smo še naredili skupinsko fotografijo pod Eifflovim stolpom in že je sledilo vkrcanje nazaj na avtobus.

V načrtu je bil tudi ogled polotoka Maria Wörth in dveh cerkva na Vrbskem jezeru, a je bil dostop zaradi športne prireditve onemogočen. Zato smo se le peljali z avtobusom po severni strani jezera, ki ga kar ni bilo konca (skupaj je dolgo 16,5 km). Pogled na polotok in cerkvi ter na razgledni stolp, s katerega lahko vidiš celotno Celovško kotlino, je bil odličen.

Nato smo se zapeljali v prestolnico Koroške – Celovec. Vodička nam je razkazala nekaj pomembnejših zgradb, kipov in znamenitosti v središču starega mestnega jedra. V Deželni hiši smo se sprehodili po Dvorani grbov, kjer je pri kaminu kraljeval knežji kamen. Na njem so ustoličevali karantanske kneze in koroške vojvode.

Lačni smo se odpravili v McDonald’s. In že je sledila vožnja proti domu. Sončnemu dnevu v poklon smo se na poti ustavili v Dupleku na okusnem sladoledu, saj smo bili zaradi okvare naprave v McDonald’su zanj prikrajšani.

Prijetna teža današnjih doživetij je bila dovolj velika, da sem na koncu kar pozabila nahrbtnik v prtljažniku avtobusa. Še dobro, da so napake popravljive.

No, izleta pa ni potrebno prav nič popraviti.

Carina Petrič, 9. a, fotografije: Milena Krajnc


ČEBELARSKI KROŽEK

Cebelarski krozek 2015V letošnjem šolskem letu je na naši šoli z delom pričel Čebelarski krožek pod mentorstvom prof. Jožice Repič, mlade čebelarke z licenco.

V krožku je 15 učencev. V obdobju zime smo spoznavali biologijo čebel, čebeljo družino, varovanje čebel, pripravo medu, v pomladanskem času pa smo obiskali čebelnjak, kjer sta nam čebelarski mojster Martin Čuš in predsednik ČD Ptuj Janez Vertič prikazala praktično delo v čebelnjaku. Ogledali si bomo tudi točenje medu ter se začeli pripravljati na državno čebelarsko tekmovanje v naslednjem šolskem letu.
Danes, v sredo 20. maja SLOVENSKI čebelarji praznujemo svoj praznik.  Slovenski čebelarji upamo, da bo 20. maj kmalu razglašen kot SVETOVNI DAN ČEBEL in da bomo ta dan vsi čebelarji na Svetu praznovali ta dan kot  svoj »čebelarski« praznik! Čebele si to zaslužijo!
Naj medi!

Člani krožka z mentorico, fotografije: Jožica Repič


OGLED KONCENTRACIJSKEGA TABORIŠČA MAUTHAUSEN

Mauthausen09052015

V soboto, 9. maja 2015, smo se z učenci osmih in devetih razredov udeležili ekskurzije v koncentracijsko taborišče Mauthausen. Učenci so si zraven koncentracijskega taborišča Mauthausen, ogledali tudi eno izmed njegovih podružnic z imenom Gusen I. Vodila sta nas mag. Monika Kokalj Kočevar iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije in gospod Dušan Stefančič. Dušan Stefančič je bil rojen leta 1927 in je »preživeli taboriščnik«, kot se velikokrat sam poimenuje, saj je preživel kar šest koncentracijskih taborišč. Že nekaj desetletij svojo življenjsko izkušnjo in življenjsko zgodbo deli z dijaki in učenci po vsej Evropi. Je tudi dolgoletni častni predsednik mednarodnega komiteja Mauthausen in predsednik odbora Mauthausen za Slovenijo.

Učenci so z ogledom taborišč poglobili svoje znanje, saj nas je g. Stefančič na šoli obiskal že 31. marca.

Aljaž Selinšek


MEDNARODNA IZMENJAVA MED POBRATENIMA MESTOMA PTUJ – BURGHAUSEN

Burghausen 2015Petindvajset učencev izbirnega predmeta nemščine je med 23. in 27. marcem 2015 z sodelovalo v izmenjavi med našo šolo in Franz Xaver Gruber Mittelschule.

Program izmenjave je zajemal: potovanje, sprejem slovenskih učencev pri nemških družinah, ogled pobratene šole in mesta, sodelovanje pri pouku, pripravo in predstavitev kulturnega programa na šolskem mednarodnem večeru, izlet v Passau. Konkreten program in načrtovane dejavnosti omogočajo in spodbujajo zastavljene cilje in smotre: sklepanje novih poznanstev, širjenje obzorja sprejemanja drugačnosti, spoznavanje nove kulture, izmenjava znanj, izkušenj, usposabljanje v samostojnosti ter seveda razvijanje veščine komunikacije v nemškem jeziku.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj.

Luka Žižek, Vanja Zebec Drevenšek


DELNI SONČEV MRK, 20. 3. 2015

V petek, 20. 3. 2015, je bil v času od 9.32 do 11.52 iz naših krajev viden delni Sončev mrk. Ob največji fazi mrka je bilo zakritega 68% premera Sonca oziroma skoraj61% površja Sonca. Mrk so opazovali tudi učenci naše šole s pomočjo teleskopa z ustrezno zaščito, varilskim steklom in posebnimi očali za opazovanje Sonca. Učenec Jure Miklošič je mrk tudi fotografiral. Aljaž Simonič je nato te fotografije uporabil in skupaj z Juretom izdelal animacijo mrka. Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj. (foto: J. Miklošič)

Jasmina Žel


TURISTIČNA TRŽNICA 2015

TuristicnaTrznica2015Učenci Turističnega krožka (Kaja Bračič, Vita Kuhar, Carina Petrič, Miha Gačnik, Blažka Šalamun, Zala Šešerko, Kaja Petrovič, Laura Simonič, Jerca Feguš in Zala Senčar) smo se 24. marca 201 v Mercator centru Ptuj, Špindlerjeva 3, udeležili državnega tekmovanja v okviru festivala Turizmu pomaga lastna glava. Festival vsako leto pripravljata Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo. Na letošnjo temo – ZGODBE O TURIZMU, smo pripravili raziskovalno nalogo in tržnico z naslovom SPREHOD SKOZI PTUJSKE ZGODBE.

Na stojnici smo predstavili enodnevni izlet po starem mestnem jedru ter njegovi bljižnji okolici s predstavitvijo vseh največjih turističnih znamenitosti skozi naše zgodbe.

Zgodbe vsebujejo delček zgodovine, ki jo je potrebno poznati, da lahko oblikujemo prihodnost, ne manjka pa jim tudi domišljije in pustolovskega duha.

Dosegli smo srebrno priznanje. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

Mentorici:Martina Prejac in Elka Mlakar.


DAN ŠOLE »Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost« od 9. do 13. marca

DanSole 2015V tednu dejavnosti so učenci naše šole razmišljali, se učili in ustvarjali v različnih aktivnostih.

Telesno kondicijo so razvijali glede na svoje želje v izbranih športnih aktivnostih. Ogledali so si predstavo žonglerja in akrobata ter predstavo Mali princ in se navdušili nad plesno umetnostjo plesne šole Mambo in baletnega oddelka glasbene šole Karola Pahorja. O vesolju, nastanku sveta, človeškem telesu in nudenju prve pomoči so pridobili zanimiva in koristna znanja v naravoslovnih dnevih ob obisku planetarija. Pod okriljem projekta Lahkotni svet v sodelovanju s tovarno Talum iz Kidričevega so ustvarjali raznolike umetniške izdelke iz aluminija. V prostorih šole je nastala razstava, ki odraža široko paleto idej učiteljic in učiteljev, podprto z neizmerno širino domišljije učencev ter delavnost in vztrajnost spretnih prstov ustvarjalcev pri učnih urah. Zahvala Talumu za poslan material in spodbude k sodelovanju.

Več o poteku tedna in dogajanju na šoli lahko razberete v posnetih fotografijah foto krožka šole.

Zapisala koordinatorka dneva šole: Vanja Zebec Drevenšek


Pustni utrinki 2015

Pust 2015Poglejte si pustne utrinke, katere so v objektiv ujeli učenci foto video krožka.

Mentor: Miran Petek

Zasedanje 25. otroškega šolskega parlamenta

Solski parlament12012015V ponedeljek, 12. 1. 2015, je na naši šoli potekal otroški šolski parlament, na katerem so se predstavili učenci od šestega do devetega razreda. Tema parlamenta je bila IZOBRAŽEVANJE IN POKLICNA ORIENTACIJA, tema, o kateri so imeli učenci veliko za povedati. Predstavili so svoje ideje in zamisli, svoja mnenja, delili svoje izkušnje, iskali rešitve težav, povezanih s poklicno orientacijo … Skratka, povedali so nam, o čem so se tekom leta pogovarjali na razrednih urah. Prisotne so bile tudi ravnateljica, ga. Tatjana Vaupotič Zemljič, mentorica skupnosti učencev, ga. Milena Krajnc in naša šolska svetovalna delavka, ga. Darija Erbus. Mnenj ni in ni primanjkovalo, zato je bilo težko izbrati le štiri predstavnike, ki so se najbolje odrezali in bodo zastopali šolo na občinskem parlamentu. Z glasovanjem so učenci demokratično izbrali naše predstavnice: Kajo Petrovič iz sedmega razreda, Saro Serdinšek iz osmega, ter Julijo Menoni in Tjašo Lorbek iz devetega razreda. Učenkam želimo obilo sreče in znanja na občinskem parlamentu.

Milena Krajnc, fotografije: Nik Majal


Prireditev za babice in dedke 2014

Dedki in babice2014Jesenski čas vedno z veseljem posvetimo babicam in dedkom. Tako smo storilli tudi letos na 15. prireditvi zapovrstjo. Prijetno druženje je potekalo v naši telovadnici v torek, 25. 11. 2014. Utrinke si oglejte v fotogaleriji.

Aleksandra Braček, Valerija Gavez, fotografije: Foto-video krožek


MEDNARODNA IZMENJAVA Z OŠ DJURA JAKŠIČA IZ PANČEVA

Pancevo 2014V okviru mednarodnega sodelovanja z OŠ Djura Jakšiča iz Pančeva, ki v letošnjem šolskem letu poteka že drugič, so učenci OŠ Ljudski vrt in nekaj učencev OŠ Mladika v času od petka, 14. novembra, do nedelje, 16. novembra, vrnili obisk prijateljem, ki so jih sami gostili na Ptuju v mesecu marcu 2014.

Na pot se je odpravilo 33 učencev, ravnateljica OŠ Ljudski vrt, ravnatelj OŠ Mladika ter 5 učiteljev, vsi pa smo bili gostje družin iz Pančeva, pri katerih smo ob njihovem izrednem gostoljubju preživeli nepozabne dni.

Prihod v Pančevo so zaznamovali evforični občutki ob ponovnem snidenju s starimi prijatelji. Gostitelji so nas, kot je v Srbiji navada, pričakali s kruhom in soljo ter šolskim orkestrom. Po uvodnem pozdravu smo se učenci in učitelji porazdelili po družinah in se odpeljali domov h gostiteljem.

V petek zvečer so se učenci udeležili zabave, ki je potekala v okviru dneva šole. Ob spremljavi žive glasbe so plesali in se pogovarjali do poznih večernih ur. V soboto so se s svojimi gostitelji odpravili na potep po Beogradu, v nedeljo dopoldne pa so si ob spremstvu turističnega vodiča ogledali Pančevo in se udeležili uradnega sprejema v mestni hiši.

Slovo je bilo grenko, saj smo se vsi zavedali, da se ne bomo kmalu videli, vseeno pa smo si obljubili, da bomo še naprej prijateljevali.

Edita Čelofiga


BIG BAND SLOVENSKE VOJSKE

BigBand SV 12112014V sredo, 12. novembra 2014, nas je v šoli obiskal Big band Slovenske vojske. Pripravili so koncert, v katerem so predstavili različne zvrsti glasbe: blues, jazz, rock, pop, slovenske zimzelene popevke. Big bandu sta se pridružila tudi mladinska zbora matične šole in podružnice Grajena. Koncert je vodil in povezoval dirigent Big banda Slovenske vojske Rudi Strnad. Učence je navdušil s sproščenim povabilom k sodelovanju, predstavil pa se je tudi kot kitarist in dober pevec.

Video posnetek - zaključna pesem koncerta.

Učiteljica : Jerneja Bombek

Foto: Nik Majal, Matic Damiš, Ana Paternost


Počitniška likovna delavnica

LikovnaDelavnica27042014Med krompirjevimi počitnicami smo v ponedeljek, 27. 11. 2014, izvedli likovno delavnico. Zbralo se je 24 učenk in učencev. Na povabilo učiteljic Darje Polner in Renate Blagovič je delavnico kot gost obiskal in tudi vodil likovni umetnik Jože Foltin. Kljub prvim občutkom negotovosti je bilo kmalu začutiti pozitivno energijo in z vso umetniško delovno vnemo smo se lotili dela. Umetnik je med samim delom učence nenehno vzpodbujal in jim dajal tudi konkretne napotke. Slikali so tihožitje s tempera barvami na velikem formatu. Majhne težave so imeli posamezniki z mešanjem barv in sproščenostjo pri slikanju. Ko pa so si mladi umetniki ob koncu ustvarjanja ogledali razstavo svojih slik so bili zadovoljni in ponosni nase. Slike bomo razstavili v avli prireditvenega prostora. Ob ustvarjanju mozaika so bile zelo pridne tudi devetošolke.

Mentorici Renata Blagovič in  Darja Polner


Noč čarovnic na OŠ Ljudski vrt

NocCarovnic27102014Zadnji dan pouka pred krompirjevimi počitnicami je devetinštirideset učencev v okviru programa kreativnih delavnic 5. in 6. razreda preživelo popoldan, noč in jutro v šoli. Sprejele smo jih učiteljice v čarovniški opravi, ki smo jih vodile skozi različne delavnice na temo »noč čarovnic«.

Učenci so izdelali strašljive svečnike, oblikovali strašne buče, si ukrojili različne kostume iz časopisa in naslikali obraz v vampirje, volkodlake, čarovnice, miške…, plesali čarovniško zumbo, si pripravili za večerjo pico in palačinke, pogledali domišljijski film in se še dolgo v noč pogovarjali o preživetem.

Naslednje jutro so si izdelali lesen nakit, risali srhljive plakate, pisali literarne prispevke in oblikovali album posnetih fotografij celotnega dogodka. Naša dogodivščina je dobila odmev tudi v javnosti, saj so o njem poročali na PeTV-ju in Štajerskem tedniku.

Mentorice:

Darija Erbus, Simona Hajnal, Simona Hazimali, Vanja Zebec Drevenšek


Počitniška delavnica

PocitniskaDelavnica27102014V ponedeljek, 27. 10. 2014 je na naši šoli potekala počitniška »medena« delavnica, ki sta jo vodili učiteljici Jožica Repič in Petra Zafošnik, prisostvovalo pa je 15 učencev.

Učili smo se peči medenjake. Iz testa za medenjake smo delali medene čebelice. Pečene smo okrasili s čokolado. Naredili smo tudi čebelo iz kvašenega testa, poimenovali smo jo Julija. Poslikavali smo tudi panjske končnice. Delo je bilo zanimivo, saj smo z akril barvami slikali na lesene končnice. Utrinke iz delavnice si lahko ogledate v fotogaleriji. Tudi malico smo si pripravili sami. Spekli smo nutela zvezdo iz kvašenega testa. Bila je odlična. Štiri ure delavnic so naenkrat minile. Bile so zabavne in poučne, počutili smo se uspešno, zato upamo, da se bodo ponovile. Ko smo pospravili kuhinjo in učilnico, smo šli domov.

Jada Kondrič in Selina Žerak, 5.b


NARAVOSLOVNI DAN MALO DRUGAČE

NaravoslovniDan04092014Že prvi teden pouka smo četrtošolci preživeli malo drugače, saj smo v četrtek, 4. 9. 2014 imeli naravoslovni dan. O čem? O varnih šolskih poteh! Tako smo se že zjutraj odpravili na Mestni stadion, kjer smo se preizkusili v vožnji z avtomobilčki JUMICAR. Nepozabno!

Nato smo se odpravili v prostore Združenja šoferjev in avtomehanikov na Ormoški cesti, kjer smo imeli predavanje o varnosti v prometu, policisti so nam razkazali vozila, predstavila pa se nam je tudi avtošola Prednost. Dobili smo tudi malico in uporabna darila.

Učenci in razredničarke 4. a, b, c, g


MODELARSTVO

Modelarsto2014Tudi letos so naši učenci na različnih področjih modelarstva dosegli s svojimi izdelki in znanjem zelo lepe rezultate in to na regijskih kot tudi državnih tekmovanjih. Več povedo priložene fotografije.

ČESTITKE!

Mentor: Miran Petek


NARAVOSLOVNI TABOR 3. RAZREDA

NaravoslovniTabor2014V sredo, 11. 6. 2014, smo se odpravili na tridnevni naravoslovni tabor na Pohorju. Bivali smo v hotelu Jakec na Treh Kraljih. V čudoviti naravi smo izvedli pohod na Veliki vrh, do Črnega jezera in Partizanske bolnišnice Jesen. Uživali smo v športnih aktivnostih, iskanju škratovih zakladov, kresovanju s peko krompirja, večernem pohodu z baklami, spoznavali živalski in rastlinski svet Pohorja. Nekaj utrinkov s tabora.

Razredničarke 3. razreda.


Go-car-go Bo, kar bo!: Piknikmobil

PiknikMobil2014S projektom smo začeli že v lanskem šolskem letu. Zbrali smo veliko idej in skic ter se odločili za najboljše. Nato smo poiskati potrebni material. Najprej smo izdelali osnovno ploščo za avtomobilska tla. Nato smo izdelali sprednji bakreni del. Ob straneh smo naredili kanale iz pleksi stekla, v katere smo napeljali cevi za pijačo. Vgradili smo luči in zvočnike, zadaj pa dodali konstrukcijo s tremi plastenkami soka, ki ga lahko točimo ob strani. Zadaj smo dodali še žar, na katerem lahko pečemo. Avtomobilček smo morali še razstaviti, da bi ga lahko natančno pobarvali. Nato smo ga spet sestavili in popravili še kakšno malenkost.

V avtomobilček smo vložili veliko dela in časa, saj smo bili velikokrat v šoli od šestih zjutraj pa vse do devetih zvečer. Z avtomobilčkom smo nato sodelovali na mednarodnem tekmovanju Go-car-go Bo, kar bo! in dosegli odlično 1. mesto! V vožnji pa smo bili tretji.

Avtomobilček smo izdelovali: Žan Muhič, Metod Cvetko, Jure Vobner, Aljaž Kokol, Matic Šprah, Dominik Lampret, Gregor Levanic in Matic Damiš, mentor: Miran Petek


Fotografski natečaj: »Obnovljivi viri energije ter učinkovita raba energije skozi objektiv«

FotoNatecaj2014V začetku februarja smo izvedeli za omenjeni natečaj in nemudoma začeli z iskanjem idej za fotografijo. Morali smo čim bolje prikazati obnovljive vire in njihovo uporabo. Začeli smo si ogledovati razne kraje, kjer bi lahko naredili primerno fotografijo. Naredili smo nekaj fotografij in se nato posvetovali z mentorjem. Vsak je izbral 5 fotografij in jih naložil na spletno stran. Nato je strokovna komisija izbrala 20 finalnih fotografij in med njimi je bilo tudi nekaj naših.

Finalne fotografije so razstavljene v Mestnem gledališču Ptuj.

Učenci, katerih fotografije so bile med dvajsetimi najboljšimi: Jure Miklošič, Žiga Letonja, Matic Damiš, Sara Glatz, Vida Glatz in Aljaž Kokol. Mentor: Miran Petek.

Napisal: Aljaž Kokol


SODELOVANJE MED LJUDSKIM VRTOM IN TINGWALLASKOLAN

SodelovanjeSvedska2014Mednarodno sodelovanje med švedsko šolo Tingwallaskolan in našo šolo Ljudski vrt se razvija že dvanajst let in v tem času so v izmenjavi sodelovali učitelji, učenci in starši, ki so skozi sporazumevanje, sobivanje, prilagajanje in opazovanje spoznavali značilnosti ljudi, naroda, jezika, kulture in se v pristnih življenjskih situacijah učili sprejemanja in strpnosti.

38 učencev naše šole je gostilo 27 švedskih učencev ter njihovih staršev, jim razkazalo zanimivosti Ptuja in okolice, jim približalo njihov vsakdan v šoli in doma ter nagradilo s pripravljenim kulturnim programom ob sprejemu in slovesu.

Učitelji iz Švedske so prisostvovali učnim uram naših učiteljev in z navdušenjem sprejemali naš stil dela, didaktične pristope, način komunikacije ter opremljenost šolskih prostorov. Starši učencev so se izkazali kot izjemni gostitelji in poskrbeli, da se slovenska kulinarika razširi še na daljni sever. Sklenjena nova prijateljstva in novi načrti ter ideje za nadaljnje sodelovanje bodo osnova obiska Švedske v naslednjem letu.

Darija Erbus, Mateja Kelner, Tatjana Vaupotič Zemljič, Petra Vujnovič, Vanja Zebec Drevenšek, foto: Jure Miklošič


Državno tekmovanje v namiznem tenisu

NamizniTenis drzavno15052014V četrtek, 15. 5. 2014, je v Muti potekalo državno prvenstvo v namiznem tenisu. Tekmovanja se je udeležil Nino Šegula (4. c razred) in v svoji kategoriji dosegel odlično 6. mesto. Čestitke!

Mentor: Ivan Kovačič


Varnost in mobilnost za vse – moje ideje, moje pobude

Varnost in mobilnost za vse2014Revoz je tudi v letošnjem šolskem letu v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost v prometu organiziral program Varnost in mobilnost za vse, h kateremu se je prijavila tudi skupina učencev naše šole. Prispele projekte je ocenjevala žirija, ki so jo sestavljali: Zvone Milkovič, predstavnik občinskega sveta SPV MO Ljubljana, Bojan Oblak, AVP, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Nevenka Bašek Zildžović in Urška Bahor, Revoz, d.d. ter na zaključnem dogodku tudi Irena Gole, mentorica lanskega zmagovalnega projekta.

Pet najboljših skupin, med katere se je uvrstila naša šola s 15 učenci 5.c z mentoricama Matejo Kelner in Vanjo Zebec Drevenšek, je  23. aprila 2014 bila povabljena na zaključni dogodek v Pustolovski park na Otočec. Za svoj projekt je šola prejela denarno donacijo, učenci pa rolke. Dan v Pustolovskem parku je bil nadvse zanimiv, adrenalinski ter poučen. Več o doživetjih bodo opisale fotografije.

Mateja Kelner in Vanja Zebec Drevenšek

Zaključna turistična tržnica

ZakljucnaTuristicnaTrznica201422. aprila je v Mercatorjevem centru v Mariboru v okviru državnega festivala Turizmu pomaga lastna glava, potekalo zaključno srečanje najboljših turističnih stojnic iz celotne Slovenije.

Ponovno smo se predstavili z našo stojnico Žur s Cvetličniki, ki je med številnimi obiskovalci doživela veliko navdušenja. To je potrdila tudi strokovna komisija, saj nam je podelila posebno zlato priznanje za najboljšo animacijo na stojnici.

Vzdušje na zaključni prireditvi je bilo sproščeno in zelo zabavno. Izmenjali smo veliko idej z drugimi šolami.
Vsem še enkrat iskrene čestitke. Nekaj utrinkov si oglejte v fotogaleriji.

Mentorici: Martina Prejac in Elka Mlakar


TURISTIČNA TRŽNICA

TuristicnaTrznica2014Učenci Turističnega krožka (Taja Islamovič, Marko Šegula, Nik Osmančević, Kaja Maroh, Tamara Korpar, Miha Jerebic,Tajda Drevenšek, Jure Pišek, Špela Pihler in Tilen Čuš) smo se 8. aprila 2014 v Mercator centru Ptuj, Špindlerjeva 3, udeležili državnega tekmovanja v okviru festivala Turizmu pomaga lastna glava. Festival vsako leto pripravljata Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo. Na letošnjo temo – NA ZABAVO V NARAVO, smo pripravili raziskovalno nalogo in tržnico z naslovom ŽUR S CVETLIČNIKI.

Na stojnici smo predstavili dvodnevni tabor s Cvetličniki v naravi in ideje, kako bi lahko naši vrstniki kakovostnejše preživljali svoj prosti čas. Dosegli smo dve zlati priznanji, in sicer zlato priznanje strokovne komisije in zlato priznanje strokovne komisije za najboljšo tržnico. Uvrstili smo se na zaključno srečanje najboljših tržnic iz vse Slovenije, ki bo potekalo 22. aprila v Mercator centru Maribor. V času turistične tržnice smo sodelovali še v zabavnem kvizu, kjer sta Taja in Nik prav tako zmagala. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

Mentorici: Martina Prejac in Elka Mlakar.


Mednarodna izmenjava Ptuj – Burghausen 2014

IzmenjavaPtuj Burghausen2014V okviru izmenjave so nas obiskali učenci in njihovi učitelji iz Franz Xaver Gruber Mittelschule iz Burghausna (Nemčije). Skupaj smo preživeli razburljiv ter zanimiv teden z veliko dejavnosti. Med drugim smo bili v Ljubljani in Ptujski Gori. Spoznali smo veliko novih nemških prijateljev in ob tem še izpopolnili znanje nemščine. Nekaj utrinkov si lahko pogledate tukaj.

Mentor: Luka Žižek


Merjenje hitrosti

MerjenjeHitrosti5cV okviru projekta Varnost in mobilnost za vse smo učenci 5. c razreda danes dopoldne v okolici šole merili hitrost. Pri tem sta nam pomagala redarja Mestne občine Ptuj. Pripeljala sta avtomobil, ki ima vgrajeno radarsko napravo. Ta vsebuje kamero, fotoaparat, bliskavico, laserski merilnik in računalnik. Napravo smo preizkusili tako, da smo se tudi mi slikali. Nato smo opravili nekaj meritev mimo vozečih avtomobilov. Radar je bil popolnoma neopazen. Vozniki so na našo žalost vozili prepočasi, zato jih radar ni slikal. Na našo srečo pa so vsi upoštevali prometni znak, ki je bil postavljen v bližini. Upamo, da bodo tako vozili tudi v bodoče.

Učenci 5. c, foto: Mateja Kelner


PRAZNIK OŠ LJUDSKI VRT

Pretekli teden je bil na OŠ Ljudski vrt obarvan praznično. V sklopu tedna dejavnosti, ki je potekal ob dnevu šole, so učenci in učitelji ustvarjali v številnih kreativnih delavnicah, sodelovali pri pripravi likovne razstave, se udeležili potopisnega predavanja in literarnega večera ter uživali v nastopih številnih plesnih, glasbenih in akrobatskih talentov šole na osrednji prireditvi.

OSREDNJA PRIREDITEV OB DNEVU ŠOLE

Dan sole2014V petek, 14. marca, je na šoli potekala osrednja prireditev ob dnevu šole z naslovom si.talenti@si., na kateri so številni gostje v nabito polni šolski telovadnici videli številne glasbene, pevske in akrobatske talente naše šole. Akrobatskih talentov je bilo najmanj (le dve skupini), kar pa še ne pomeni, da niso na gledalce naredili močnega vtisa. Predstavili so se tudi učenci, ki so se na ponedeljkovih ustvarjalnih delavnicah pod mentorstvom nekdanjih učencev Gregorja Nestorova in Dominike Černi Veršič ter Matjaža Matjašiča učili bobnanja, hip hopa in break danca. Učenci so pokazali, da za uspešen nastop ni potreben samo talent, ampak tudi delavnost in drznost. Nekaj posebnega so bili tudi napovedniki nastopajočih skupin, ki so bili ustvarjeni s pomočjo piksilizacije. Ti so prikazovali tako nastopajoče skupine kot fotografski talent Aljaža Kokola in Žige Letonja. Nastopila sta tudi posebna gosta, nekdanja učenca naše šole. Prvi je bil Blaž Vidovič, finalist oddaje Slovenija ima talent, ki je zapel kar tri pesmi. Drugi gost – Tadej Toš, igralec, komik in voditelj, pa je v kratkem intervjuju pokazal, da ni zabaven samo na ekranu, ampak tudi v živo. Učencem in gostom sta spregovorila tudi ravnateljica šole ga. Tatjana Vaupotič Zemljič in župan mestne občine Ptuj dr. Štefan Čelan. Gostje so bili priča talentoma Taje Islamovič in Jureta Piška, ki sta že uveljavljen voditeljski par naših šolskih prireditev. Za uspešnost prireditve pa je bila poleg nastopajočih seveda zaslužna tudi šolska tehnična ekipa.


 LITERARNI VEČER IN OTVORITEV LIKOVNE RAZSTAVE

LiterarniVecer2014V torek, 11. marca, je ob izidu literarnega glasila Čar besede moje na šoli potekal že tradicionalni literarni večer, na katerem so se predstavili številni literarni talenti naše šole, ki so ponovno dokazali, da otroška domišljija ne pozna meja. Prijetno druženje pod mentorstvom Davida Bedrača in Edite Čelofiga so popestrile tudi glasbene in pevske točke.

Po literarnem večeru je v prireditvenem prostoru šole potekalaLikovna in fotografska razstava otvoritev likovne razstave, ki so jo pod mentorstvom Darje Polner pripravili učenci, kiobiskujejo izbirni predmet Likovno snovanje 2. Prireditveni prostor je s slikami učencev zaživel v kubističnem stilu in z razstavljenimi lutkami, oblečenimi v obleke iz papirja, postal modno obarvan. Lutke in obleke so izdelali učenci izbirnega predmeta Likovno snovanje 1 in Likovno snovanje 3, s pomočjo nekaterih sošolcev, za kar so potrebovali nekaj mesecev. V avli šole je učenec Aljaž Kokol pripravil razstavo svojih fotografij, čvekalnici pa so novo podobo podarili učenci, ki so sodelovali v grafitarski delavnici.


POTOPISNO PREDAVANJE Potep po Sumatri

PotopisnoPredavanje2014V ponedeljek, 10. marca, je knjižničarka Edita Čelofiga pripravila potopisno predavanje, s katerim nas je popeljala po Indoneziji, deželi neštetih otokov in največji muslimanski državi na svetu. Predstavila nam je svoj potep po Sumatri, ki je največji otok v Indoneziji in nam pripovedovala o druženju z divjimi Mentavajci, plemenom, ki živi preprosto in enostavno, kot so ljudje pri nas živeli nekoč, globoko v osrčju džungle otoka Siberut.


KREATIVNE DELAVNICE

KreativneDelavniceV ponedeljek, 10. marca, so na šoli potekale številne kreativne delavnice. Učenci so lahko izbirali med različnimi umetniškimi, športnimi, plesnimi, glasbenimi in drugimi delavnicami, kot so: slikanje grafitov – pod mentorstvom Aleksandra Fenosa, ustvarjanje kreativnih frizur pod mentorstvom Klaudije Krajnc in Nataše Matič iz Frizerskega studia Retro, poslikavo telesa in tatuji pod mentorstvom Andreje Flis in Tajke Šnuderl Novak in ličenjem pod mentorstvom Nede Tokalič.

Učenci, ki jih zanimata glasba in ples, so se pri Matjažu Matjašiču učili plesati break dance, pri Dominiki Černi Veršič pa hip hop. V ustvarjalnih delavnicah so pod mentorstvom Stanke Vauda Benčevič izdelovali pripomočke za rave party, pod mentorstvom Mirana Petka in Blanke Kojc pa glasbila kahone. S pomočjo Urbana Gobca so ustvarjali računalniško glasbo in se v bobnarski delavnici Gregorja Nestorova učili igrati na bobne.

Športnim navdušencem sta Ivan Pučko in Tomi Ciglar iz Boks kluba Ptuj predstavila atraktivni boks, računalniški navdušenci so pod mentorstvom Mateja Sužnika ustvarjali računalniško animacijo, kuharski talenti pa so pod mentorstvom Petre Zafošnik ustvarjali kulinarične dobrote.


 MEDNARODNA IZMENJAVA Z OŠ DJURA JAKŠIĆ IZ PANČEVA

MednarodnaIzmenjava2014Od 1. do 3. marca smo gostili učence in učitelje iz Osnovne šole Djura Jakšić iz Pančeva. K nam je prišlo 43 otrok, ravnatelj in 8 učiteljev. Z njimi so bili tudi predsednik skupščine in podžupan mesta Pančevo, novinarka RTV Pančevo in trener Rokometnega kluba Dinamo iz Pančeva. Učenci, ravnatelj in učitelji so bili gostje naših družin, kjer so po njihovih besedah preživeli nepozabne dni ob veliki gostoljubnosti naših gostiteljev. V nedeljo so se gostje udeležili karnevalske povorke, kjer so predstavili banatsko svatbo. Popoldan ob 17. uri pa smo organizirali še rokometni turnir, na katerem so sodelovale ekipe RK Dinamo iz Pančeva, RK Gorišnica in rokometna ekipa OŠ Ljudski vrt. V ponedeljek smo za goste pripravili uradni sprejem s kulturnim programom v šolski jedilnici, za tem pa so si ogledali ptujski grad, mesto in na kratko obiskali še OŠ Mladika, saj je nekaj učencev in učiteljev bilo na obisku pri predstavnikih OŠ Mladika.

Stkala so se številna nova prijateljstva in veselimo se že 20. junija, ko jim bomo vrnili obisk in se v Pančevu v soboto, 21. junija, udeležili njihovega karnevala.

Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica


NEDELJSKA POVORKA – 2.3.2014

NedeljskaPovorka02032014V nedeljo, 2. 3. 2014, smo se z učenkami 3. in 4. razreda predstavili na 54. mednarodni pustni povorki na Ptuju. Rdeče kapice so se lahko mirno sprehajale, saj je lovec ujel volka. Na povorki so sodelovali tudi učenci in učitelji Oš Đura Jakšić iz Pančevega iz Srbije, ki so predstavil Banatsko poroko. 

Lidija Šošter in Tamara Slana


POČITNIŠKE DEJAVNOSTI

PocitniskeDejavnosti25022014V okviru projekta Popestrimo šolo smo 24. in 25. 2. 2014 izvedli počitniške dejavnosti, ki so bile pustno obarvane. Imeli smo izlet na ptujski grad, kjer smo si ogledali razstavo tradicionalnih pustnih mask našega območja. Pogledali smo izložbe, kjer so razstavljeni naši pustni izdelki naše šole in pustno okrašeno mesto. Seveda ni manjkalo sladkanje s krofi. Vrhunec dneva je bilo prav gotovo presenečenje, ki nas je čakalo v šoli. Obiskala nas je skupina kurentov, ki so se nam predstavili in zaplesali. 

Lidija Šošter in Tamara Slana


Kulturna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

KD 07022014V petek, 7. februarja, je na šoli potekal kulturni dan, s katerim smo počastili spomin na našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. S kulturnim dnevom smo želeli, da bi obravnava Prešerna presegla okvire slovenščine. Učenci so tako ustvarjali v likovnih, glasbenih, kulinaričnih, tehničnih, lepopisnih in plesnih delavnicah, seznanili so se s prevodi Prešernove poezije v tuje jezike, spoznavali so Prešernov čas ter znanost in tehniko v tem obdobju.

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo obogatili tudi s kulturno prireditvijo, s katero smo se poklonili spominu vseh tistih kulturnikov, katerih dela so ponesla sloves naše dežele preko njenih meja. Obiskovalci so lahko prisluhnili ubranim glasovom otroškega in mladinskega pevskega zbora, uživali v recitacijah ter glasbenih in plesnih nastopih.

Ob tej priložnosti smo podelili priznanja vsem tistim devetošolcem, ki so nam s svojim večletnim prizadevnim delom na področju kulture polepšali marsikatero šolsko in tudi javno prireditev.

Edita Čelofiga


Namizni tenis – področno tekmovanje

NamizniTenis28012014Dne 28. 1. 2014 so se učenci naše šole udeležili področnega tekmovanja OŠ v namiznem tenisu, ki je potekalo v športni dvorani Mladika na Ptuju.

Učenci so dosegli naslednje rezultate:
Nino Šegula – 1. mesto (v skupni od 1. do 6. razreda);
Niko Gonza – 2. mesto (v skupni od 7. do 9. razreda);
Sašo Malovič – 2. mesto (v skupini kategoriziranih igralcev).
Vsi trije so se uvrstili na državno tekmovanje.
Ekipno so dosegli 3. mesto, čestitke tudi vsem ostali udeležencem tekmovanja.

Mentor in fotografije: Ivan Kovačič


USPEŠNO SMO SODELOVALI NA NATEČAJU” PRIHODNOST JE V TVOJIH ROKAH-PRILOŽNOST JE V RABI LESA”

Natecaj PrihodnostJevTvojihRokahV sredini lanskega leta sem dobil informacijo o državnem tekmovanju Prihodnost je v tvojih rokah priložnost je v rabi lesa, ki ga organizirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Center RS za poklicno izobraževanje.

Ko me je učitelj Miran Petek vprašal, če bi se ga udeležil, je bil moj odgovor jasen. Da! Ampak ker izdelek ne bo padel z neba, je bilo treba veselo na delo. Z učiteljem sva zbirala ideje, dokler ni predlagal, da bi obnovil maketo katapulta in se prijavil na tekmovanje. Zamisel se mi je zdela odlična.

Več o tem…

Jure Miklošič, Miran Petek


KREATIVNE DELAVNICE ZA 6. RAZREDE

Kreativne delavnice2013Učenci kreativnih delavnic so v prazničnem mesecu obdarovanj uresničili eno izmed svojih idej o tem, kaj in kako želijo delati v tem šolskem letu. Idejo prijetno presenetiti prvošolce in jim zaželeti prijetno počutje na šoli so učenci zelo samostojno peljali od načrtovanja in izbire darilca, anketiranja prvošolcev do izdelave darilnih škatlic in peke medenjakov.

Fotografije posnete ob izročitvi škatlic z medenjaki pokažejo nekaj prijetnih trenutkov druženja in zadovoljstva. Fotografije: Žiga Letonja.

Mentorici: Darija in Vanja


Drsanje 2013

Drsanje 2013Učenci četrtih razredov smo se v okviru športnega dne  odpravili na ptujsko drsališče na mestni tržnici.  Večina  je bila na drsalkah prvič, zato so bili učenci pred tem kar malce zaskrbljeni. Takoj ko smo drsalke obuli smo se odpravili novim dogodivščinam naproti. Kmalu smo ugotovili, da ni tako težko in se prepustili zimskim radostim.Na drsališču smo vsi izredno uživali in  sklenili, da bomo zagotovo na drsalke še šli.

Zapisala Anica Kovačič,  fotografije Petra Tasovac


Ptujska pravljica

PtujskaPravljica 2013Učenci naše šole so s svojimi mentoricami tudi letos prispevali delček k zgodbi decembrske prireditve Ptujska pravljica. V torek, 17. 12. 2013, so zaigrali dramatizacijo Izgubljena snežinka, zaplesali so plesalci plesnega krožka, zapeli so učenci mladinskega pevskega zbora, zaigrali so Mladi muzikantje z Grajene, na koncu pa so zaigrali še Cvetličniki. Pozdravila sta nas tudi dedek Mraz in teta Zima. Kljub mrazu sta nas grela dobra volja in zimsko vzdušje.

Lidija Šošter


Obisk iz Singapurja

ObiskizSingapurja2013V ponedeljek, 25. novembra 2013, so našo šolo obiskali dijaki iz Singapurja, ki so na obisku v Gimnaziji Ptuj. Učencem 4. in 9. razreda so prikazali njihovo kulturo, običaje in šolo. Njihov šolski sistem je med najuspešimi na svetu. Učence je posebej navdušil ples, ki sestavljen iz treh kultur, kar lahko vidite v fotogaleriji.

Darija Erbus, foto: Aljaž Kokol


PRIREDITEV ZA BABICE IN DEDKE

DedkiInBabice2013V sredo, 27. 11. 2013, nas je obiskal simpatičen vesoljček An, ki ga je zanimalo, kakšne so razlike med babicami, dedki in vnuki. Njegov učitelj mu je ob pomoči učencev 1. do 5. razreda vse razložil. An in učitelj sta videla marsikaj – od modernih plesnih točk do tradicionalnih ljudskih plesov, prisluhnila pa sta tudi številnim glasbenim talentom naše šole.

Anu so bili dedki in babice tako všeč, da je hotel kakšnega odpeljati kar na svoj planet. Še sreča, da mu tega učitelj ni dovolil. Učenci pa so tako glasno zavpili ne, da se je telovadnica skoraj podrla.

Naši najdražji gostje so na prireditvi videli več kot 300 nastopajočih. V vlogi Ana in učitelja sta zablesteli Nuša Bukvič in Nina Mulec, obe učenki 5. a. Prireditve pa ne bi moglo biti brez zanesljive tehnične ekipe: Aljaža Kokola, Matica Špraha, Matica Damiša in Gregorja Levaniča.

Oglejte si fotografije, ki sta jih posnela Luka Mihalinec in Nik Majal, člana foto-video krožka.

Zapisali Nataša Cerovič in Tamara Završnik


NARAVOSLOVNI DAN – Promocija zdravja, 14. 11. 2013

PromocijaZdravja2013Učne dejavnosti včerajšnjega naravoslovnega dneva z naslovom PROMOCIJA ZDRAVJA, ki smo ga danes podkrepili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, lahko strnemo v sporočilo: zdrava, uravnotežena prehrana, polna sadja, zelenjave v drugačni, našim čutom prijetni in zanimivi obliki, dišeč, z dobro voljo pripravljen domač kruh, slovenski med, izbira živil iz domačega okolja in veliko gibanja ter nenehnega izobraževanja o zdravem načinu življenja nas usmerja v skrb zase, odgovoren odnos do hrane in okolja.

Učenci so v delavnicah aktivno sodelovali v predvidenih aktivnostih in na koncu svoje izdelke razstavili, na ustvarjalen način pripravljeno hrano pojedli, se razmigali v športnih igrah, si ogledali ekološko kmetijo ter prisluhnili predavanju o zdravem načinu življenja. Več povedo fotografije, ki so jih posneli učenci foto-krožka.

Vodja naravoslovnega dneva: Petra Zafošnik, zapisala: Vanja Zebec Drevenšek


Počitniške delavnice

PocitniskeDelavnice2013V ponedeljek, 28. 10. 2013, so v okviru projekta Popestrimo šolo potekale počitniške delavnice. Učence je najprej pozdravila Čarovnica Betka, ki jim je prebrala pravljico Mihec, duhec in uganka. Tudi sama je za njih pripravila uganke. Skrila je namreč zaklad, ki so ga v skupinah iskali v okolici šole. Ko so uspešno opravili vse zadane naloge čarovnice Betke, so našli zaklad, skrit v pravi buči. Vse skupine so prinesle zaklad v razred, kjer smo skupaj pogledali, kaj je bilo skrito v buči in si razdelili sladke dobrote. Učenci so si tudi izdelali pripomočke, s katerimi so si lahko doma pričarali noč čarovnic.

Zapisala: Lidija Šošter


Zaključek projekta SIMBIOZ@, ki je združi l Slovenijo

Simbioza 2013V petek, 25. oktobra, se je zaključil vseslovenski projekt Simbioz@, ki je že tretje leto v duhu medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva v petih dneh potekal na 326 različnih lokacijah po Sloveniji. Udeleženci so spoznali osnove računalništva,raziskovali internet in se naučili, kako pošiljati in prejemati elektronska sporočila.

Na brezplačne računalniške delavnice se je namreč prijavilo kar 4819 starejših, ki so želeli osvojiti osnove računalniškega znanja in 3529 mladih prostovoljcev, ki so starejšim pomagali pri prvih korakih v svet računalnikov in interneta. Iz zgornjih številk lahko vsekakor razberemo, da je Simbioz@ resnično povezala prav vse ljudi. V teh številkah pa so tudi udeleženci in prostovoljci, ki so sodelovali na naši šoli. Sodelovalo je 23 starejših, 13 prostovoljcev učencev, 9 učiteljev in 2 dijaka.

Skupaj smo preizkušali našo potrpežljivost, sklenili smo mnoga nova medgeneracijska poznanstva ter najpomembnejše, dvignili smo raven računalniške pismenosti med starejšimi ter med mladimi smo obudili vrednote prostovoljstva.

Trenutki, ko lahko zase in za druge storimo dobro delo oziroma jim le polepšamo dan, so zato še toliko bolj dragoceni. Simbioz@ e-pismena Slovenija je eden takšnih momentov, saj je združeval posameznike, ki se v drugačnih okoliščinah morda nikoli ne bi srečali.

Simbioza je ponovno povezala Slovenijo, vendar to še ne pomeni, da za prihajajoče leto zapira svoja vrata. Ponovno jih bo namreč odprla, a za več trajnostnih projektov, ki bodo vizijo Simbioze širili še naprej.

Hvala, ker ste bili z nami in ker ste bili del največjega prostovoljskega projekta tega leta! Nekaj utrinkov iz naših delavnic in prispevek PeTV (Ptujska kronika, 26. oktober 2013, čas 8.30).

Sonja Pučko in Matej Sužnik


Mediacija

MediacijaV četrtek, 17. 10. 2013, smo se vrstniški mediatorji z vlakom odpeljali v Maribor na druženje mediatorjev iz vse Slovenije. Druženje je organizirala Osnovna šola borcev za severno mejo. Pozdravil in naše delo je v uvodu pohvalil župan Maribora. Šola je organizirala 9 skupin, pri katerih smo ustvarjali najrazličnejše stvari.

V voditeljski skupini so se učenci pogovarjali o televiziji in voditeljih. Tudi sami so se preizkusili kot voditelji. Učenci v računalniški učilnici so ”blogali” in se naučili, kaj to sploh je. Kot novinarji in fotografi so se izkazali učenci v novinarski delavnici. Pri literarni delavnici so pisali pesmi in pravljice. Slaščičarska delavnica je pekla piškote, šamrole. Animacijska delavnica je bila namenjena učencem, ki radi zabavajo soljudi. Pri delavnici z naslovom Stripi so spoznavali stripe in kakšnega tudi naredili. Pri glasbeno bobnarski delavnici smo spoznavali zvoke in se naučili, da lahko iz različnih predmetov izvabiš glasbo. Cirkuška delavnica pa je izvajala razne trike in vaje v telovadnici.

V šoli Borci za severno mejo smo imeli tudi odlično pripravljeno malico in kosilo. Spoznali smo nove prijatelje, s katerimi smo navezali stike. Preživeli smo prijetno dopoldne in se naučili veliko novega.

Tajda Drevenšek, 9.a


Glasbene delavnice

GlasbeneDelavniceV torek, 22. 10. 2013, smo na šoli Ljudski vrt pripravili glasbene delavnice za cajon (izg. kahon). Cajon je tolkalo na katerem sedimo in z rokami udarjamo po sprednji strani glasbila. Delavnice je vodil profesor tolkal Jaka Strajnar iz Škofje Loke, finančno pa jih je podprl LAS. V glasbenih delavnicah je sodelovalo 120 učencev iz šole Ljudski vrt in podružnice Grajena. Učenci so aktivno sodelovali, vzdušje je bilo prijetno.

Učiteljica: Jerneja Bombek                                                  Foto: Jerneja Bombek, Žiga Letonja


 

KULTURNI DAN RASTEM S KNJIGO

Kulturni danRrastemSknjigo2013V četrtek, 17. oktobra 2013, so imeli učenci sedmih razredov v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo kulturni dan. Obiskali so Knjižnico Ivana Potrča na Ptuju, kjer so se seznanili z Mladinskim oddelkom knjižnice in delovanjem bibliografskega sistema COBISS. Ob obisku so prejeli v dar knjigo Vinka Möderndorferja Kot v filmu. Po povratku iz knjižnice so v šolski knjižnici prisluhnili predstavitvi mladinskega raziskovalnega dela ter v kreativnih delavnicah izdelali knjižna kazala, ki so jih podarili učencem 1. razreda.

Edita Čelofiga


Ustvarjalne delavnice

UstvarjalneDelavnice2013Sončen četrtkov popoldan smo izkoristila za druženje staršev in učencev 5. in 6. razreda, ki obiskujejo ustvarjalne delavnice. Učenci so se sprostili ob športnih igrah, starši pa spekli kostanje. Utrinke jesenskega piknika si lahko ogledate v fotogaleriji.

Mentorice: Vanja MAJCEN, Simona HAZIMALI, Darija ERBUS, Vanja ZEBEC DREVENŠEK


NAGRADNI IZLET NA JEZERSKO

Jezersko2013Družba Slopak je organizirala nagradni likovni natečaj “Recikliraj plastenko, z risbico na končni izlet”, na katerem so sodelovali tudi naši učenci. Na natečaju je sodelovalo 141 osnovnih šol, ki so prispevale preko 4600 likovnih izdelkov.

Tilen Čuš, učenec 8. a razreda, je postal državni zmagovalec in nam tako prislužil nagradni izlet. Udeležili so se ga nekateri učenci 8. a in b razreda z učiteljicama Martino Prejac in Darjo Polner. Na Jezerskem smo 13. 6. 2013 preživeli čudovit in zabaven dan. Tekmovali smo v različnih igrah, vezanih na starogrško tematiko. Tilen se je udeležil tudi slavnostne razglasitve nagrajencev, ki je bila 7. 6. v ljubljanskem Koloseju.

Nekaj utrinkov lahko pogledate v fotogaleriji in na njihovi spletni strani: http://www.slopak.si/locujmo_odpadke/dogodki. Tilnu še enkrat čestitke!

Mentorica Darja Polner


IZLET V MAKOLE

IzletVMakole08062013V soboto, 8. 6. 2013, smo si v okviru projekta Popestrimo šolo ogledali grad Štatenberg v Makolah ter prehodili del poti Forma viva. Učenci Oš Ljudski vrt, Oš Grajena in Oš Mladika so uživali v naravi…

Lidija Šoster


 

Tabor za učence 5. in 8. razreda

Tabor 2013Od petka, 7. junija, do nedelje, 9. junija 2013, se je 45 učencev iz 5. in 8. razreda udeležilo naravoslovnega tabora v Domu Štrk. Imeli smo čudovito vreme, tako da smo se sprehodili do Rance, kjer smo se vozili s Čigro in igrali odbojko na mivki. Učenci so se pomerili v lokostrelstvu in orientacijskem teku, igrali nogomet, namizni tenis, pa tudi uživali tudi v različnih delavnicah, ki so bile povezane z vremenom, okoljevarstvom in astronomijo. Z veseljem so izdelovali izdelke, se zabavali na plesu in na Pokaži kaj znaš. Kako je to izgledalo, sta s fotografijami pričarala Žiga Letonja in Aljaž Kokol.  

 

Spremljevalke: Darija Erbus, Nataša Rogina in Vanja Zebec Drevenšek


 Natečaj Safe.si

Safe 2013V četrtek, 23. maja 2013, so se Luka Černila, Jure Miklošič, Luka Pihler in Matej Šemrl, učenci 6. a razreda, udeležili podelitve nagrad na natečaju Safe.si. V kategoriji učencev 2. triade so osvojili 2. mesto za fotostrip Uporaba mobilnih naprav v prostem času: Izlet v planine. V Narodnem muzeju Slovenije so ustvarjali in se zabavali v delavnici Vitezi na pohodu.

 

                      Mentorici: Darija Erbus in Simona Hajnal


 

PROJEKT SPOZNAVAJMO DRŽAVE EU

ProjektEU 2013V soboto, 11. 5. 2013, smo praznovali dan vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo. Naša šola tudi letos sodelovala v projektu mladih Spoznavajmo države EU. Šole s širšega ptujskega področja so na stojnicah predstavljale glavna mesta in državne simbole. Na odru pa so  učenci in dijaki imeli tudi kratke glasbene nastope. Prireditev se je izpred mestne hiše zaradi slabega vremena preselila na dvorišče Minoritskega samostana.

Naša šola je bila zadolžena za predstavitev državnih simbolov Švedske in prestolnice Stockholm. Obiskovalci so na naši stojnici dobili zloženke, švedske zastavice, glinene konjičke, tipične za pokrajino Dalarna, in podstavke za kozarce v barvah švedske zastave. Na odru so naši petošolci  ob pomoči osmošolcev in glasbe skupine ABBA prikazali nastanek švedske zastave.

Mentorice: Milena Krajnc, Branka Horvat, Darja Polner in Tamara Završnik


 Švedski učenci in učitelji na obisku

SvediNaobisku2013Švedski učenci in učitelji, ki smo jih obiskali maja 2012, so nam vrnili obisk v tednu od 6. do 10. 5. 2013. V torek smo jih sprejeli s krajšim kulturnim programom in jim predstavili našo šolo. V tem tednu so spoznali tudi Ptuj in si ogledali Postojnsko jamo ter se naužili lepot v Portorožu. Starši s Švedske so si ogledali proizvodnjo v Perutnini Ptuj ter Ptujsko Goro. Navdušeni so bili tudi nad kurenti, ki so obiskali našo šolo. Švedski učenci in učitelji so sodelovali tudi pri pouku in na delavnicah v šoli ter se v petek poslovili ob kulturnem programu, ki so ga pripravili švedski in naši učenci.

Utrdile so se prijateljske vezi ter znanje angleškega jezika. Še dolgo pa bodo v spominu ostale različne dogodivščine zanimivega tedna.

Jožica Kozel, fotografije Aljaž Kokol


LITERARNI VEČER NA OŠ LJUDSKI VRT

LiterarniVecer22042013Svoboda duha je, ko ti mama reče, da ima te rada,
svoboda je, ko lepota ni več le zunanja fasada.
Svoboda je, ko si svoboden, kot je ptič,
svoboda je, ko imaš pravico misliti na nič.
Svoboda je glasba, ki ti napolni srce,
svoboda duha je moč, ki odganja gorje.
                                     Carina Petrič, 7. a

V ponedeljek, 22. aprila 2013, je na OŠ Ljudski vrt potekal literarni večer, ki ga šola vsako leto pripravi ob izidu literarnega glasila Čar besede moje. Številni mladi ustvarjalci so staršem in učiteljem predstavili svoje pesmi in kratke zgodbe, prijetno druženje pa so popestrile tudi odlične glasbene točke.

Mentorja: David Bedrač in Edita Čelofiga


 Svetovni dan Zemlje

Ekodan19042013Današnji ponedeljek, 22. april, je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujemo že več kot 30 let. Ta poseben dan v letu je namenjen dvigovanju zavesti o varovanju okolja.

Vemo, da je planet, na katerem živimo, radoživ in edinstven sestavni delček vesolja. Na njem so nekoč našle svoj dom rastline in živali, prostor so si izborili gozdovi, reke in oceani. Danes pa je žal ogrožen domala vsak kotiček Zemlje. Ljudje namreč z onesnaževanjem prav nič ne skoparimo. Redkokdaj se zavemo, da je vse, zaradi česar je naš svet tako raznolik, v čedalje večji nevarnosti. Ogroženo je marsikatero življenje kot tudi dobrine, ki to življenje omogočajo – čista voda, svež zrak, zdrava in neoporečna hrana.

Zato je zelo pomemben pravilen odnos do našega planeta z vidika ločevanja odpadkov in odgovornega ravnanja z njimi, varčevanja s pitno vodo, omejevanja izpustov toplogrednih plinov, varčevanja z energijo ter odgovornega ravnanja z gozdovi in z živalmi. Razmislimo, kaj lahko dobrega storimo za naš skupni dom, za sočloveka in tudi zase. Naj bo naše vodilo naslednje: znižujmo, ugašajmo, reciklirajmo, hodimo. Postanimo odgovorni prebivalci našega planeta. Naj bo 22. april – dan Zemlje vsak dan v letu!

Letošnje šolsko leto pomeni tudi zaključek prvega desetletja od vključitve naše šole v program Ekošola kot način življenja.Svetovni dan Zemlje in 10. obletnico smo ob čistilni akciji po ulicah v okolici šole v petek, 19. aprila, popestrili še z dvema predstavama učencev naše šole – igrico Nenavadna poroka ter lutkovno igrico Cirkus. Za vse, ki niste bili prisotni, je na voljo nekaj fotografij v fotogaleriji.

 Ekošolski mentorici: Jasmina Petek in Petra Vujnovič


 DESETO DRŽAVNO TEKMOVANJE ELASTOMOBILOV 2013

Elastomobil2013V soboto, 6. aprila 2013, je potekalo deseto državno tekmovanje elastomobilov, ki ga organizira Hiša eksperimentov v Ljubljani. Iz naše šole sta se ga udeležila Jure Miklošič in Aleš Krušič s svojim izdelkom elastomobila. Skozi šolsko leto sta izdelovala, izpopolnjevala in gradila avtomobil, ki ga poganja le sila elastike in natezne vzmeti. Dosegla sta skupno dvanajsto mesto in se v kategoriji razstegnjencev uvrstila na četrto mesto. Čestitke! Več si oglejte v fotogaleriji.

Miran Petek


 LJUDSKI VRT IMA TALENT 2013

Talenti 2013V sredo, 10. aprila 2013, smo si v okviru tedna dejavnosti ob dnevu šolelahko ogledali prireditev LJUDSKI VRT IMA TALENT 2013. Prireditev ni bila tekmovalnega značaja, saj so bili zmagovalci vsi, ki so si upali priti na oder in pokazati, kaj znajo. Teh pa ni bilo malo, saj se je predstavilo 25 skupin oz. 240 nastopajočih učencev in delavcev naše šole. Predstavili so se v različnih kategorijah: plesne skupine, glasbene skupine in plesno-akrobatske skupine. Svojih talentov pa niso pokazali samo nastopajoči, ampak tudi voditelja Taja Islamovič in Jure Pišek, ki sta prireditvi dodala poseben čar.

Vsi udeleženci so dobili priznanja za sodelovanje in majice za spomin, kista jih podelili gospa ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič in predsednica Skupnosti učencev šole Eva Veselič.

Ob koncu prireditve je vse nastopajoče in gledalce čakalo posebno presenečenje, saj so nastopili postavni fantje plesne skupine MAESTRO, zvezde oddaje Slovenija ima talent. Nasvidenje naslednje leto na prireditvi Ljudski vrt ima talent 2014!

Milena Krajnc


 PRAVLJIČNI DAN ŠOLE

DanSole2013V petek, 5. 4. 2013, se je zaključil teden dejavnosti, v katerem so se učenci fotografirali kot pravljični junaki, obiskala nas je pravljičarka Liljana Klemenčič, Edita Čelofiga je imela potopisno predavanje, starejši učenci so pripovedovali pravljice mlajšim, pri številnih predmetih so učitelji vključili pravljične vsebine.

Pravljični teden se je zaključil z osrednjo prireditvijo glasbeno pravljico Kresniček. Po prireditvi so si lahko obiskovalci ogledali razstave po razredih. Najbolj obiskana je bila Hiša strahov, ki so jo pripravili deveti razredi.

Simona Hajnal


Predstavitev poklicev 2013

PredstavitevPoklicev2013V ponedeljek, 8. aprila 2013, so v okviru tedna dejavnosti ob dnevu šole predstavili svoje poklice starši naših učencev, delavci šole in drugi sodelavci. Predstavitve so potekale za učence od 5. do 9. razreda. Predstavili so se: Sanja Veličkovič, unikatno oblikovanje, slovenska vojska, medicinska sestra, dr. Brigita Tepuš, okoljevarstvo in kemija, Uroš Žohar iz Intere d.o.o., računalništvo, Branko Polanec, strojništvo, Ksenija Žmahar iz Term Ptuj, poklice iz področja turizma, Nataša Koltak, poklice iz področja farmacije, Tatjana Matjašič iz CSD Ptuj, socialno delo, Stanka Gačnik, delo kustusa, Viljem Kramberger, pleskarstvo, Edita Čelofiga, poklic knjižničarke, Mojca Žirovnik, poklice v tiskarstvu in Cvetka Brodnjak, delo cvetličarke. Učenci so predstavitve z zanimanjem poslušali, zato se vsem iskreno zahvaljujemo, da so nas obiskali.

Darija Erbus


 Območno srečanje otroških gledaliških skupin

SrecanjeGledaliskihSkupin20131Vponedeljek, 25.3.2013 smo se udeležili območnega srečanja otroških gledaliških skupin v Vitomarcih, kar s tremi predstavami naše šole. Prvi so nastopili mladi igralci gledališke skupine “Biseri” pod mentorstvom učiteljice Branke Horvat v predstavi Mojčina hiša. Takoj za njimi so se igralsko izkazali nastopajoči dramskega krožka pod mentorstvom učiteljice Simone Hazimali v predstavi Nenavadna poroka. Na koncu so bile na vrsti še izvrstne pevke in igralci glasbeno gledališke skupine pod mentorstvom učiteljic Jerneje Bombek in Tajke Šnuderl Novak z glasbeno pravljico Kresniček.

Tajka Šnuderl Novak, fotografije JSKD Ptuj


 POSEJALI SMO…

PosejaliSmo2013Prišel je pomladni čas in z njim čas, ko posejemo prva semena. V 5. razredih so učenci v okviru projekta Popestrimo šolo izdelali korita iz odpadnih plastenk. Vanje so posejali semena zelenjave, zelišč ali cvetic ter si tako okrasili okenske police. Sedaj jih skrbno zalivajo in opazujejo, kaj bo zraslo. Ko bo dovolj toplo, bomo s sadikami lahko polepšali šolsko okolico.

Lidija Šošter


 

EKSPERIMENTALNO DELO

EksperimentalnoDelo5b»Kar slišim, pozabim;
kar vidim, si zapomnim;
kar naredim sam, razumem in znam!
(Kitajska modrost)

Učenci 5.b oddelka se velikokrat učimo sodelovalno, pa tudi individualno, s pomočjo različnih bralnih strategij, vešči smo v uporabi Paukove strategije, VŽN in drugih, velikokrat pa tudi eksperimentiramo, to pomeni, da se učimo s pomočjo poskusov, preverjamo, merimo, tehtamo, sklepamo, ugotavljamo.

Opisali bova en primer: nekega marčevskega petka nam je razredničarka povedala, da bomo pri urah NIT veliko raziskovali. Tako se je zgodilo, prinesli smo potreben material in se lotili praktičnega učenja po pisnih navodilih, pri čemer smo se učili in se tudi zelo zabavali. Kdo pravi, da učenje ne more biti zabavno?

Naučili smo se veliko novih stvari, ki jih dotlej še nismo vedeli. Ugotavljali smo prostornino škatel, prostornino kamna, ali se je med presipanjem spremenila prostornina ali teža, naučili pa smo se tudi kako razvrščati posodice po prostornini in velikosti. Delali smo v skupinah, zato smo zraven učenja razvijali še timsko delo.

Če tudi Vi radi raziskujete, Vam predlagamo, da tudi Vi naredite kakšen poskus in se malce pozabavate, ob tem pa se z lastno aktivnostjo naučite nekaj novega, nekaj, česar niste samo prebrali v učbeniku, ampak preverili v praksi.

Gaja Vuk in Kaja Petrovič, 5.b


 Turistična tržnica 2013

Turisticna trznica 2013Učenci Turističnega krožka (Taja Islamovič, Marko Šegula, Nik Osmančević, Kaja Maroh, Tamara Korpar, Miha Jerebic, Jure Pišek, Tajda Drevenšek, Žan Muhič, Metod Cvetko, Žan Fuks in Timotei Jerenko ), smo se 5. marca 2013, v Supermestu na Ptuju, udeležili državnega tekmovanja v okviru festivala Turizmu pomaga lastna glava. Festival vsako leto pripravljata Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo. Na letošnjo temo – POTUJ Z JEZIKOM, smo pripravili raziskovalno nalogo z naslovom JEZIČKOV PEK.

Na stojnici smo predstavili  ideje, kako bi z našo pekarno ponovno oživeli staro mestno jedro Ptuja in tja privabili še več turistov. Dosegli smo srebrno priznanje.Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

Mentorici: Martina Prejac in Elka Mlakar


 Branje je potovanje na barkah besed prek tišine.

Pravljice(Bina Štampe Žmavc)
Vsak otrok potrebuje pravljico, zato v 5.b veliko beremo pri pouku in tudi v odmorih. Postavili smo si pravljični kotiček v učilnici, ki redkokdaj sameva. Bere nam učiteljica, pripravnica Klara v bralnem kotičku, ki so ga postavile učiteljice 1. VIO, bere nam knjižničarka v knjižnici, beremo učenci drug drugemu in učencem 1.b. Pa ne samo beremo, svoje pravljice smo tudi zapisali. Pravljice so vzgojno sredstvo samo po sebi, v vsaki pravljici, zgodbi, pripovedki se skrivajo resnice, ki pomagajo človeškemu bitju na poti od rojstva do smrti.

Otrok potrebuje ljudske pravljice, ker te prinašajo v današnji hitri svet vrednote, ki so se kalile stoletja in stoletja, kot je dobrota, poštenje, zaupanje, pomoč in spoštovanje tistih, ki so najbolj nemočni in potrebni zaupanja in razumevanja. Ljudske pravljice so se presejale skozi misli, usta in ušesa mnogih ljudi, zato imajo kot take večjo možnost, da prinašajo neko temeljno resnico. Sodobne pravljice pa otrokom prinašajo probleme današnjega časa in reševanje teh problemov.

Vloga pravljične urice predstavlja enega temeljnih kamnov vzgoje, ki prinaša zamisli, ideale, vrednote, cilje in navade iz skupne malhe človekovega duhovnega bogastva v mlada srca. Poslušanje pravljic je za otroka ena izmed najboljših razvojnih spodbud.

Brez pravljice ni otroštva.

Tekst in fotografije: Jožica Repič


SMUČANJE

Smucanje2013Učenci 1. razreda so 3 dni preživeli na smučanju v bližnji okolici šole, v okviru interesnih dejavnosti v OPB. Čeprav se nam odraslim ta hribček ni zdel velik, je nekaterim otrokom predstavljal veliko oviro, ki pa so jo na koncu le premagali, se nekateri naučili prve “korake” na smučeh in zelo uživali v razgibavanju na svežem zraku.

Mentorica: Arlena Bosnar Krajnc


 NEDELJSKA POVORKA

Nedeljska povorka2013V nedeljo, 10. 2. 2013, smo se predstavili na mednarodni pustni povorki na Ptuju. Učenci s svojimi mentorji so vložili veliko truda in časa, da so izdelali maske, kostume, nastop in cirkuški šotor. V pravljičnem cirkusu so se predstavili močni klovni, ki so poganjali kolesa, spretne in gibčne miške ter živali iz Madagaskarja, ki znajo celo bobnati.

Lidija Šošter, fotografije: foto-video krožek


 Kar slišim, pozabim; kar vidim, si zapomnim…

Stari predmetiUčenci 2. razreda so spoznavali življenje ljudi v preteklosti. O življenju v preteklosti so se pogovarjali s svojimi dedki in babicami, starši, učiteljicami. Prav slednje so spreminjanje življenja ljudi skozi leta svojim učencem želele prikazati na izviren, zanimiv in poučen način, zato so razredničarke Nataša Cerovič, Renata Blagovič in Mima Terbuc povabile učence 5. b, da so drugošolcem predstavili projekt Bilo je nekoč…

Mnogi učenci so prvič videli kolovrat, v roke vzeli grobo, a toplo ovčjo volno, z zanimanjem so opazovali težke likalnike na žerjavico, seznanili so se s pranjem perila na star način, si ogledali lončeno posodo za vsak dan, med prsti začutili mehkobo več kot 70 let starega risarskega papirja, ob tem pa poslušali razlage o rabi teh predmetov nekoč. Razredničarke so svojim učencem omogočile, da so delček bogate materialne dediščine videli in otipali, učenci 5. b pa so ob tem urili vseživljenjsko veščino javnega nastopanja.

Fotografije in tekst: Jožica Repič


 »BABA NOSI DEDA IN CIGANI«

Pust 2013Učenci so se na svoj način predstavili z likoma »baba nosi deda oz. ded nosi babo« ter »cigani«. Zaplesali in zapeli so učencem od 1. do 5. razreda ter svoj nastop pokazali tudi pred Mestno hišo, 6. 2. 2013.

Lidija Šošter


 

Priznanje Blaža Kumerdeja

NagradaBlazaKumerdejaV sredo, 6. ferbuarja 2013, je naša šola prejela priznanje Blaža Kumerdeja za odlično partnerstvo z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. To priznanje vsako leto prejme 5 šol izmed vseh OŠ, vrtcev, srednjih šol in zavodov v Sloveniji. Ponosni smo, da je bilo naše delo opaženo in nagrajeno na državni ravni, kar nas zavezuje, da bomo odlično delali tudi v prihodnje.

Darija Erbus


 SKRB ZA PTICE POZIMI

SkrbZaPtice31012013Pozimi, ko pritisne mraz, ptice težje najdejo hrano, zato smo tukaj mi, da jim pomagamo. V 1.c smo se odločili, da bomo naredili ptičje pogače. Najprej smo stopili loj, nato smo v lončke nasuli raznovrstna semena, jih zalili z lojem ter dobro premešali. Preden smo jih pustili, da se strdijo, smo v posodice potisnili tudi vrvice, da smo pogače lahko obesili. Naslednji dan smo strjene pogače vzeli iz lončkov in obesili na drevesa.

Tanja Nedeljko, Valerija Gavez


Likovna vzgoja malo drugače

LVZ malodrugace17012012

Otroško veselje je zelo veliko ob zimskih radostih, zato smo se v prvem razredu odločili, da bomo kiparili malo drugače. Namesto gline smo uporabili sneg in nastali so prečudoviti snežaki. V fotogaleriji si oglejte kako smo se zabavali.

Tanja Nedeljko, Valerija Gavez


 

DORNAVSKI CIGANI IN BABA NOSI DEDA

Pust cigani2013Učencem 4. in 5. razredov sta se predstavila dva etnološka pustna lika: “Dornavski cigani” in “Baba nosi deda”. Učenci so izvedeli o zgodovini in pomenu likov, kakšna je njihova obleka, pripomočki in običaji. Vživeli so se v vloge, poizkusili so nositi koš, plesali s cigani in pojedli cigansko malico.

Lidija Šošter


 Soft control

SoftControlDecembra 2012 si je 52 učencev naše šole ogledalo razstavo SOFT CONTROL  v Mariboru. Ta nenavadna mednarodna razstava je navdušila tako učence kot mentorice, saj povezuje umetnost, znanost in tehnološko nezavedno. Utrip razstavljenih umetniških del, ki so nastala s pomočjo najnovejših medijev 21. stoletja – robotike, informacijske tehnologije in biomedicine, si lahko ogledate v fotogaleriji.

Mentorice: Darija Erbus, Simona Hajnal, Darja Polner  in Vanja Zebec Drevenšek


PREDPRAZNIČNA USTVARJALNICA učencev 1. b in 5. b – SKUPAJ ZMOREMO!

PredpraznicnaUstvarjalnica20122012V tem drncu časa, ko smo hiteli iz ene šolske dejavnosti v drugo, smo si učenci 1.b in 5.b, skupaj z učiteljicami Susane Berden, Arleno Bosnar Krajnc, Klaro Megla in Jožico Repič, vzeli čas za pristne objeme, iskrene nasmehe in čisto veselje ob ustvarjanju in sladkanju.

Pokazali smo skrite talente, poigrali smo se z različnimi materiali in jih sestavili v novo zgodbo. Iz storžkov in nekaj dodatkov so nastali pingvinčki, ki simbolizirajo zimo in mraz. Naša jata pingvinov je rasla in rasla, kar lahko vidite na fotografijah.

Ker pa smo v predprazničnem času, v obdobju veselja, izrekanja dobrih želja in prijetnega vzdušja, smo izdelali tudi simbole za srečo. Drobne ročice so gnetle in gnetle, valjale in raztezale in nastali so pujski, iz pradavnine znani kot simbol blagostanja in topline.

Več, kot izdelki, pa so vredne vezi, ki jih stke pogovor ob skupnem delu in svetli trenutki, ki se nizajo v najlepšo zbirko spominov. Neprecenljivi trenutki so zastonj. Mi smo si jih vzeli veliko … in navade postanejo vedenjski vzorec.

… v decembru naj sreča vsem v očkah žari … Otroci so tega vredni.

Besedilo in fotografije: Jožica Repič


Prijetno druženje

PrijetnoDruzenje13122012V četrtek, 13. 12. 2012, smo imeli prav prijeten obisk. Lepo je bilo spoznati Silvijo, Katko, Davida in njihovo učiteljico go. Sonjo Pihler iz ZUDV Dornava, DE VDC Dornava. Predstavili so nam svoje delo in nas naučili izdelati lepe praznične aranžmaje. Bili smo navdušeni nad njihovimi spretnostmi in idejami. Na delavnici so se nam pridružile naše prostovoljke in učenci 3. razredov.
Hvala za obisk. Pridite še kdaj.

Simona Hazimali in Sonja Pučko


Otroci vrtca in šole skupaj v pravljici

VrtecTrobenticaNaObisku18122012V okviru projekta ptujskih vrtcev »Slastno po babičinih receptih« in projekta naše šole »Pravljica v šoli« smo se v torek, 18. 12. 2012, srečali in sodelovali otroci vrtca Trobentica in učenci 2. b razreda.

Na pobudo staršev otrok vrtca je šola za skupino Korenjakov že sedaj odprla svoja vrata, za katerimi so jih prijazno pričakali učenci in jim podali roke ter jih popeljali v svet knjig, zvezkov, črk, računov, pesmic, plesa in pravljic.

Oseminštirideset otrok si je ob navezovanju prijateljskih vezi ogledalo pravljični kotiček, delo prvošolcev v njihovih učilnica in knjižnico.

Vzgojiteljica Helena je med drugim zapisala tako: »Spoznali smo knjižničarko, si ogledali lepo, moderno in urejeno knjižnico, kjer so otroci pozorno prisluhnili pravljici Lonček – balonček in aktivno sodelovali v pogovoru.«

Ustvarjalno druženje se je nadaljevalo v razredu, kjer so lonci in piskrčki oživeli na papirju, ob tem pa so se otroci veselo sladkali s krožnikov – sladkonožnikov.

 Vanja Zebec Drevenšek, Helena Rogina, Milena Pihler, fotografije Matej Sužnik


 Pravljični trenutki

PtujskaPravljica17122012V veselem decembru, mesecu prazničnih luči in pravljičnih trenutkov, so se učenci in učenke naše šole udeležili praznične prireditve pred Mestno hišo. Zapeli so o Piki Nogavički in prijatelju Pikiju Jakobu, zaplesali so s snežinkami na sankah in z dežniki, zaigrali na glasbila in igrivo zaplesali rock ‘n’ roll. Vesele trenutke smo tudi fotografirali.

Mentorici: Jerneja Bombek in Mima Terbuc


 Dedi in babi gresta na žur

Prireditevdedkiinbabice2012V torek, 27. 11. 2012, je na naši šoli potekala prireditev namenjena dedkom in babicam. Želeli smo, da bi se naša starejša generacija spomnila zimzelenih melodij, katere so jih spremljale v obdobju njihove mladosti. Otroci so svojim najdražjim zaplesali in zapeli na melodije iz šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih let. Ples in petje pa so spremljale tudi fotografije in odlomki filmov iz tistih časov, časov mladosti dedkov in babic. Zapel nam je tudi številčen pevski zbor in zaigrala nam je šolska skupina Cvetličniki. Upamo, da so naši gostje, ki so se prireditve množično udeležili, odšli domov zadovoljni in polni lepih vtisov.Še enkrat, hvala vsem!

Organizatorki prireditve: Susane Berden in Branka Horvat


 Posvet ob izidu priročnika

PosvetObIziduPrirocnika 08112012V četrtek, 8. novembra 2012, je bil na naši šoli posvet ob izidu priročnika: Vzgojno-izobraževalno delo z nadarjenimi učenci osnovne šole, ki ga je organiziral Zavod za šolstvo. Na tiskovni konferenci so sodelovale Nadja Malovrh, mag. Marija Lesjak Reichenberg , mag. Vera Bevc, mag. Tanja Bezić, dr. Fani Nolimal in Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica naše šole. Učenci so se predstavili s kratkim programom in razstavo modelarskega krožka ter likovnega ustvarjanja. Posveta se je udeležilo veliko mentorjev oz. avtorjev prispevkov ter strokovni delavci iz različnih slovenskih šol.

Darija Erbus


EVAKUACIJA 2012

Evakuacija 2012V sredo, 24. 10. 2012, je na šoli potekala vaja evakuacije. Potekala je po naslednjem scenariju: v vhodni avli, pri telovadnici, je ob 10.25 prišlo do požara in začel se je valiti dim. Sprožil se je požarni alarmni sistem.

Ravnateljica je o požaru obvestila center za obveščanje.Učenci, učitelji in ostali delavci šole so šolo zapustili takoj, ko so zaslišali alarm. Zbrali so se na zbirnem mestu, določenem za evakuacijo, na travniku v Ljudskem vrtu. Kmalu so prispeli tudi gasilci PGD Ptuj in PGD Grajena, ki so nemudoma začeli z gašenjem in reševanjem.

Na zbirnem mestu so učitelji preverili, če so se vsi učenci evakuirali, in podatke posredovali vodji evakuacije. Izkazalo se je, da so učenci 3. c razreda skupaj z učiteljico ostali ujeti v garderobi telovadnice. Te so uspešno rešili gasilci.Vaja je bila uspešno izvedena, saj so vsi organizirano zapustili šolske prostore. Tudi čas evakuacije je bil zelo kratek.

Po končani vaji so gasilci učencem predstavili še gasilsko opremo in gasilska vozila. Utrip evakuacije si lahko ogledate na fotografijah.

Blanka Kojc, fotografije: Matej Sužnik


 Kostanjev piknik

KostanjevPiknik17102012V sredo, 17. oktobra 2012, so učenci 5. in 6. razredov, ki obiskujejo ustvarjalne delavnice, povabili starše na kostanjev piknik. Srečanje je bilo namenjeno medsebojnemu druženju. Kako so učenci uživali v športnih igrah s starši, si poglejte v fotogaleriji. Zahvaljujemo se staršem, ki so prinesli in pekli kostanje ter nas razveselili s pecivom in sadjem.

Mentorice: Darija Erbus, Simona Hajnal in Vanja Zebec Drevenšek


Zaključek projekta SIMBIOZ@, ki je združil Slovenijo

Simbioza 2012V petek, 19. oktobra, se je zaključil vseslovenski projekt Simbioz@, ki je letos potekal že drugič in tako ponovno povezal dve generaciji. V duhu medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva je v petih dneh potekal na več kot 300 različnih lokacijah po Sloveniji. Na delavnicah so odkrivali osnove računalništva in raziskovali, kaj računalnik je in kako napisati besedilo, pokukali so v svet interneta ter brskali po spletu, seznanili so se z elektronsko pošto in ustvarili elektronski naslov, skočili so v svet socialnih omrežij in se pobliže spoznali z omrežjem Facebook ter si pogledali, kako deluje mobilna telefonija. Projekt, ki je prejel nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope, je lani poskrbel za kar 96% zadovoljnih udeležencev in 93% samozavestnih uporabnikov računalnika. Tudi letos so mladi v duhu prostovoljstva delili svoje znanje in starejše popeljali v svet računalništva in mobilne telefonije.

Na naši šoli je obiskovalo delavnice 25 starejših, 18 prostovoljcev učencev, 8 odraslih učiteljev, 2 študentki in 1 dijak. Skupaj smo preizkušali našo potrpežljivost, sklenili smo mnoga nova medgeneracijska poznanstva ter najpomembnejše, dvignili smo raven računalniške pismenosti med starejšimi ter med mladimi smo obudili vrednote prostovoljstva.

Trenutki, ko lahko zase in za druge storimo dobro delo oziroma jim le polepšamo dan, so zato še toliko bolj dragoceni. Simbioz@ e-pismena Slovenija je eden takšnih momentov, saj je združeval posameznike, ki se v drugačnih okoliščinah morda nikoli ne bi srečali.

Hvala, ker ste bili z nami in ker ste bili del največjega prostovoljskega projekta tega leta! Nekaj utrinkov iz naših delavnic in video prispevek ptujske PeTV.

Sonja Pučko in Matej Sužnik


Zaključek likovnega natečaja “Stroji”

LikovniNatecajStrojiPrejšnji teden je  bila v Cankarjevem domu otvoritev razstave ob zaključku likovnega natečaja “Stroji”. Prireditev z naslovom “Od razuma do izuma” je potekala v okviru otvoritve 18. slovenskega festivala z mednarodno udeležbo, ki ga je organizirala Slovenska znanstvena fundacija.

Na tem natečaju so bili zelo uspešni učenci naše šole, saj sta učenki Anamarija Uršič in Tjaša Lorbek osvojili nagrado, med razstavljenimi izdelki pa je bilo tudi delo Blaža Dominca. Čestitke!

Mentorica Darja Polner


 SKUPAJ ZMOREMO VEČ – učenci 5. b mentorji učencem 1. b

SkupajZmoremoVec11102012V letošnjem šolskem letu smo se odločili za projekt Sodelovanje med učenci 1. b in 5. b. Skupaj bomo počeli mnogo zanimivih, veselih in poučnih stvari, od športne vzgoje, do skupnih športnih dni, kulturnih predstav, pripravili bomo celo skupno kulturno točko.

Eni in drugi učenci se sodelovanja veselijo, radi delajo skupaj in se drug od drugega tudi učijo, so strpni, prijazni, pridobivajo ključno kompetenco današnjega časa, to je delati v timu.

Učiteljice: Susane Berden, Arlena Bosnar Krajnc, 1. b in Jožica Repič, Klara Megla 5.b


Astronomski večer

AstronomskiVecer2509201225. septembra 2012 smo izvedli astronomski večer. Dejavnost je bila namenjena učencem 7., 8. in 9. razredov. Udeležilo se je je 49 učencev in učenk z matične šole in podružnice. Najprej smo opazovali Sonce, nato so učenci v skupinah izdelovali rakete in jih spuščali na igrišču Ljudski vrt. Po prihodu nazaj v šolo smo se razdelili v dve skupini. Prvi so vstopili v napihljiv planetarij in drugi pa poslušali multimedijsko predstavitev o našem osončju. Nato smo se zamenjali. V okviru nočnega opazovanja smo z dvema teleskopoma opazovali Luno in druge objekte nočnega neba. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

Jasmina Žel, foto: Matic Šprah in Aljaž Kokol


»ŠPORT JE ŠPORT« je most, ki združuje in povezuje

SportDrugace2992012V soboto, 29. 9. 2012, je v telovadnici OŠ Ljudski vrt Ptuj potekala predstavitev projekta Šport je šport. Ob 8.30 so se na tribuni zbrali učenci od 1. do 5. razreda, ki so se jim pridružili tudi učenci podružnice Grajena.

V telovadnici je bilo že vse pripravljeno za predstavitev šestih športov za invalide: kegljanje slepih in slabovidnih, šah za slepe in slabovidne, košarka na vozičkih, namizni tenis, streljanje za športnike invalide, odbojka sede. Nosilec projekta predstavitve športov za invalide je Društvo za šport invalidov MOST Ptuj, ki mu predseduje Andreja Razlag, bivša učenka naše šole. Pri njegovi zvedbi so sodelovali: Zveza za šport otrok in mladine Slovenije, Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite ter Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Ključni pomen predstavitve je dokazati mladim, da je šport šport, da je samo eden, da pa smo različni ljudje, ki se s športom ukvarjamo.

Preberite več: »ŠPORT JE ŠPORT« je most, ki združuje in povezuje


Ulice otrokom

UliceOtrokom21092012V petek, 21. septembra, so učenci od 1. do 5. razreda sodelovali v preventivni akciji Ulice otrokom. Učence 1. in 2. razreda sta obiskala policista na kolesu in jim predstavila svoje delo, spoznavali so poklice, ki so povezani s prometom. Na učnem sprehodu v okolici šole so jih učiteljice opozarjale na nevarnosti pri vključevanju v promet. Učenci 3. razreda so spoznavali poklice povezane s prometom in na učnem sprehodu opozarjali na lastno varnost in pravilno ravnanje pri vključevanju v promet. Učenci 4. in 5. razreda so se urili v vožnji s kolesi in skiroji na igrišču v Ljudskem vrtu. V bližnji okolici šole so učenci vseh razredov z barvnimi kredami ustvarjali na temo promet, saj je v Evropi 22. september proglašen za Evropski dan brez avtomobila.

                                                                                                          Boža Papež


PODELITEV VEČERNICE

PodelitevVecernice20092012V četrtek, 20. 9. 2012, se je skupina učencev naše šole udeležila slovesne podelitve večernice 2011, ki vsako leto poteka v okviru srečanja slovenskih mladinskih književnikov Oko besede. Učenci so si v prenovljeni kulturni dvorani v Murski Soboti ogledali podelitev in kulturni program, ki sta ga s svojim nastopom popestrila Bilbi & Gregor, se na odru slikali s slovenskimi mladinskimi pisatelji, prejeli knjižna darila in se posladkali s torto.

Nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo je letos prejel Dim Zupan za knjigo Hektor in zrela hruška, ki je, po besedah dr. Dragice Haramija, v slovenskem prostoru in tudi širše »zagotovo edinstvena pripoved o staranju, starosti in smrti, namenjena mladim bralcem, in kot vsa vrhunska mladinska literatura močno nagovarja tudi odraslega«.

Za nagrado, ki jo podeljuje medijska hiša Večer, so bili nominirani še Jana Bauer, Cvetka Bevc, Neli Kodrič in Slavko Pregl.

Edita Čelofiga


Plavalni tečaj 3. razredov

PlavalniTecaj3R 20092012“Mi gremo pa v Terme Ptuj, plavat se učit…”  Oglejte si fotoutrinke iz plavalnega tečaja tretješolcev.
 
Vanja Majcen

 

 

 


Švedi na obisku

SvediNaObisku10092012V ponedeljek, 10. septembra 2012, smo na šoli gostili  44 Švedov iz mesta Säffle. S tem mestom in učenci iz šole Tingvallaskolan sodelujemo že veliko let. Goste je sprejela ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič, pozdravil pa jih je tudi župan Mestne občine Ptuj dr. Štefan Čelan. Gostje so si z veseljem pogledali našo šolo in program, ki smo jim ga pripravili. Upamo, da se bo naše sodelovanje z mestom Säffle še nadaljevalo.
Darija Erbus

 

 
 
 
Dostopnost